Člověk je ve své podstatě harmonická bytost, která se vlivem vnějšího prostředí nebo reakcemi na svůj vnitřní stav z harmonie odchyluje. Pokud je to jednorázové odchýlení, ničemu to nevadí. Pokud k němu z okolí opakovaně přichází něco, na co stabilně odpovídá reakcí: ‚uteč nebo útoč‘, staví se do stresové situace. Tohle dlouhodobé vychýlení už v pořádku není a může se stát chronickým. Nahromaděné napětí se projeví na našem fyzickém těle oslabeným imunitním systémem a nakonec nemocí. Jak léčit nemoc holisticky? Odpovídá masérka a celostní terapeutka Hana Štěpánková.


Jak probíhá taková terapie?

Jejím smyslem je za použití přírodních prostředků, jako jsou povídání, aromaterapie, kameny, byliny, jemný dotek, vyvážit stav. Když ke mně lidé přichází, jako první jim kladu otázku: ‚Co vám chybí nebo přebývá?‘ Ať už je to fyzický problém, nebo psychosomatický projev nebo cokoliv dalšího, málokdy vědí, co se za tím skutečně skrývá. Odpoví třeba: ‚Řežou mě oči‘. Co to ale ve skutečnosti zapříčinilo, co nechci vidět, jakou péči jim věnuji, dovolím jim také odpočinout, na co je mi příjemné se dívat? Jsme zvyklí věnovat pozornost jen projeveným následkům. Jaké je duchovní pozadí problému, často nevnímáme.


Jak v takovém případě může pomoci masáž?

Způsob, jakým se vzájemně dotýkáme, může mít zásadní vliv na naše psychické i tělesné zdraví. Když se matka láskyplně dotýká dítěte, manžel své ženy, je to projev uvolnění, harmonie a zdraví. Smyslem jakékoliv masáže je vyvážit stav a přivést člověka k zjištění, že je v nerovnováze a otevřít mu prostor k nápravě. Jak s tím naloží, je už na něm.


Jaké jsou účinky masáže na tělo?

Každému dá, co zrovna v tu chvíli potřebuje. Pokud je hodně vyčerpaný a unavený, pod vlivem relaxační hudby, uvolňujícího éterického oleje a dotyku terapeuta na správná místa zrelaxuje a vyváží stav. Pokud je naopak někdo zemdlelý, dojde k nabuzení. K tomu pomáhá dynamičtější hudba a povzbudivé oleje, které například zvednou krevní tlak, a také se vyváží stav.


Jak poznám dobrého maséra?

Dejte na první vjem. V prostředí se musíte cítit bezpečně, uvolněně. Pokud to tak není, odejděte. Hlavou nikdy v prvním okamžiku nezjistíte, proč to tak je, ale pocit nám nikdy nelže. Dejte také na doporučení.


Kdy je ten správný čas jít na masáž?

Vždycky. Protože žijeme ve společnosti, je obtížné udržet se v harmonii, vždy na nás nějakým způsobem působí vnější prostředí a ovlivňuje nás. Na svět se díváme přes filtr svých zkušeností, potlačených bolestí a strastí, ale i radostí, které nám zrcadlí to, na čem můžeme zapracovat a co můžeme změnit či zdokonalit, aby nás to nebolelo dál. Smyslem života je totiž učit se a rozvíjet a prožívat při tom radost a harmonii.

Hana Štěpánková

Hana Štěpánková

Holistická terapeutka a masérka. Vedle kraniosakrální, marmové a dotykové terapie poskytuje uzdravující a relaxační masáže. Pracuje s energetickými drahami, akupresurními body, kameny, bylinami a aromaterapií. Využívá přitom principů východní medicíny a techniku kvantového doteku matrixu. Vede semináře a kurzy na tato témata. Najdete ji v Praze na Žižkově, Saifertova 63.

Zdroj: magazín Kondice