Podpořte přátelské bakterie

Nejen lidské střevo je osídleno bakteriemi, které jsou prospěšné. Také sliznice poševní stěny obsahuje velké množství bakterií, které jí prospívají. Velmi často může ale dojít k zanesení nežádoucích látek a rozvoji zánětu či infekce. Aby byly vaše bakterie dostatečně odolné a s počínajícím zánětem si poradily, je potřeba jim trochu pomoci. Nejsnáze je podpoříte pravidelnou konzumací probiotik. Ty si můžete dopřát například v jogurtu, ale ohlídejte si, že obsahuje živé bakterie. Dalším způsobem, jak podpořit přirozenou mikroflóru střeva i intimních orgánů, je pravidelná konzumace kapslí s probiotiky, která nejen regulují zažívací a pohlavní soustavu, ale také podpoří imunitní systém.

Domácí mýdlo na intimní partie

Jestliže pravidelně trpíte vaginálními mykózami, záněty anebo máte v oblasti těchto partií nepříjemně podrážděnou svědivou pokožku, vyzkoušejte domácí mýdlo, které vám pomůže těmto neduhům předcházet a případně zmírnit i jejich následky. Složení je ryze přírodní a jeho základem je kastilské mýdlo.

Na 250 ml si připravte:

  • 150 ml tekutého kastilského mýdla
  • 20 g heřmánku pravého
  • 20 g měsíčku lékařského
  • 20 g dubové kůry
  • 25 ml sezamového oleje
  • 20 kapek cajeputového oleje nebo tea tree
  • 5 kapek vitaminu E – tokoferolu

Postup je jednoduchý. Nejprve si připravte odvar z bylin. Do destilované vody nasypte heřmánek, měsíček a dubovou kůru a nechte lehce přejít varem, ale nevařte. Před scezením nechte vylouhovat do zchladnutí. Odměřte mýdlo a přilijte do něho olej. Poté za stálého míchání opatrně přidávejte odvar z bylin a nakonec nakapejte cajeputový olej, který je pověstný svými antibakteriálními a antiseptickými účinky. Tento přírodní přípravek je ideální jako mycí prostředek na intimní partie, využijete jej ale také při hemeroidech. Nemusíte se obávat s ním ošetřit ani místa po bodnutí hmyzem či drobné ranky a odřeniny. Skladujte jej při pokojové teplotě maximálně jeden měsíc, poté si připravte raději čerstvý.