Svačinu nechte doma

Pokud se vypravíte na bylinky v pozdním létě, opravdu si sebou na cestu do přírody nemusíte mazat chleba. Výhodou tohoto období je, že právě dozrávají mnohé plody volně rostoucích keřů, jako jsou například ostružiny, sladký jeřáb, hloh nebo lískové oříšky. Může se vám také stát, že při svých výpravách do přírody narazíte na opuštěný sad, ve kterém si budete moci natrhat, co hrdlo ráčí. Některé z těchto plodů si můžete také nasbírat domů a nasušit. Právě začátkem září dozrává černý bez, jehož rudé kuličky mají v syrovém stavu projímavé účinky. Proto si je raději natrhejte jako surovinu pro přípravu nejrůznějších džemů, šťáv, vín anebo třeba likérů. Na šípky je sice ještě brzy, ale zato vás na louce čeká spousta dalších bylinek, které by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti.

Mohlo by vás zajímat: Jak připravit tělo na podzim

Které bylinky si nasbírat začátkem podzimu?

Louky a meze přímo překypují bylinkami, které se vám rozhodně hodí mít v zásobě. Příjemnou procházku si proto naplánujte směrem k potoku nebo jinému vodnímu zdroji, okolo něhož bude s největší pravděpodobností růst kontryhel. Jde o typicky ženskou bylinku užívanou k léčení nejrůznějších gynekologických neduhů, jako jsou menstruační problémy, neplodnost, apod. Další bylinou, která stojí za zmínku, je světlík lékařský. Kvete poměrně pozdě v létě a může se používat při problémech se zrakem. V tomto ročním období najdete také bylinky, které jsou účinné proti nachlazení a chřipce, jako je řebříček, máta a již zmíněný květ černého bezu. Stále můžete sbírat také vřes. Čaj z této byliny podporuje funkci ledvin a působí protizánětlivě. Přestože některé bylinky mají největší sílu na jaře, i na podzim si je ještě můžete nasbírat. Jde především o kopřivu a jitrocel. Z listů této nenápadné bylinky si můžete připravit domácí sirup proti kašli, po kterém se v zimě často sháníme.

Domácí jitrocelový sirup

Také si vybavujete čirou lahvičku s tmavě zbarvenou tekutinou, jejíž obsah jste v dětství užívali po lžičkách proti kašli? Na jitrocelový sirup nedá mnoho rodičů malých dětí dopustit dodnes. Připravte si ho sami doma z přírodních surovin bez chemie.

Co budete potřebovat?

  • 3 hrsti listů jitrocele
  • 3 lžíce medu
  • sklenice se šroubovacím víčkem

Jak na to?

Příprava domácího jitrocelového sirupu je velmi jednoduchá. Stačí natrhat listy jitrocele na malé kousky a vyskládat jimi dno sklenice. Poté je zalijte jednou lžící tekutého medu. Tento postup opakujte ještě dvakrát vždy s jednou hrstí lístků a jednou lžící medu. Zakončit sklenici byste vždy měli vrstvou medu. Sklenici uzavřete a nechte stát na teplém a světlém místě. Po asi 14 dnech tekutinu sceďte a uložte na tmavé a chladné místo. Stejně jako ten z lékárny i domácí jitrocelový sirup užívejte při kašli po lžičkách.

Co se zbytkem bylinek? Usušte je

Bylinky můžete také usušit pro pozdější použití. Bylinky můžete snadno usušit v troubě. Předehřejte ji na 50 °C a bylinky položte na pečicí papír na plech. Vložte je do trouby asi na hodinu, poté troubu vypněte a nechte je uvnitř, dokud zcela nevychladnou. Po vychladnutí bylinky skladujte ve vzduchotěsné sklenici na chladném a tmavém místě. Sušit bylinky můžete samozřejmě i zavěšené na teplém místě s dostatek proudícího vzduchu. To se ale vyplatí spíše v létě, začátkem podzimu už by bylinky nemusely dokonale proschnout, takže sušení v troubě je jistota. Koneckonců v troubě můžete sušit i houby, na které při svých podzimních toulkách zcela jistě narazíte.

Zdroje:
HAVLŮ, Karina. Domácí sušení: ovoce, zelenina, houby, ovocné a zeleninové placky, bylinky, maso a ryby. Praha: Brázda, 2008. Osvědčené recepty. ISBN 978-80-209-0362-4.

https://www.tuhykorinek.cz