Jako jaterní tonikum je schizandra výjimečně účinná při čištění krve. Plod obsahuje velké množství velmi silných antioxidantů – lignanů. Ty pomáhají odstraňovat toxiny z jater i celého těla. Chrání játra a přispívá k ochraně ledvin, srdce i mozku. „Eliminuje zánětlivou reakci organismu, takže při dlouhodobém užívání přispívá k dobrému zdraví a dlouhověkosti. Já osobně ji považuju za zázrak,“ říká Roger Green, holistický léčitel a autor konceptu stravování dlouhověkých.

Krásná pleť

Zpomaluje stárnutí kůže, chrání proti poškození kůže UV zářením. Čínské šlechtičny ji používaly, aby měly měkkou, svěží a zářivou pleť. Plody schizandry můžete použít i jako jemný obličejový peeling – použijte ty, které vám zbyly po výrobě čaje. Jemně jimi masírujte obličej, poté opláchněte vodou.

Duševní svěžest

Jako mírný stimulant centrální nervové soustavy posiluje reflexy, pracovní výkon i duševní činnost. Zároveň zklidňuje a pomáhá zmírňovat úzkostné stavy a projevy stresu – bušení srdce, nespavost, zlé sny. Normalizuje krevní tlak, snižuje vysoký a zvyšuje nízký krevní tlak.

Sexuální výkon

Podporuje produkci dostatečného množství sexuálních tekutin, zlepšuje sexuální výdrž a celkově posiluje organismus. Více než 2000 let proto tvoří základ taoistických receptur na podporu sexuality mužů i žen.