Blahodárné účinky této bylinky potvrdilo i mnoho vědeckých studií, prováděných od konce 19. století. Pokud chcete aktivovat imunitní systém a dostat se zpátky do kondice, neměla by echinacea ve vaší domácí lékárničce chybět. Obzvláště v zimním období plném chřipek, angín a nachlazení je tahle malá nachová rostlinka nejlepší prevencí i přírodním lékem. Unikátní mix glykoproteinů, polysacharidů, flavonoidů a esenciálních olejů aktivuje lymfocyty (typ bílých krvinek), které jsou schopny pohltit původce infekce přímo v organismu a produkovat protilátky.

Echinacea tak působí jako přírodní antibiotikum jak proti virům, tak proti bakteriím. Kromě toho ji lékaři doporučují i jako podpůrný prostředek při léčbě bronchitidy, zánětů močových cest, infekce uší nebo bolesti zubů a dásní. Pokud ale trpíte alergiemi či astmatem nebo jste­-li těhotná či kojíte, poraďte se o vhodnosti jejího užívání se svým praktickým lékařem.

Zázračné obklady

Spektrum využití třapatky je rozmanité. Kromě vnitřního užití v podobě kapek, sirupů či čaje ji lze využít i zevně k ošetření řezných ran, spálenin, křečových žil, lupénky, oparů, kožních infekcí či ekzémů. Zakoupit ji můžete v lékárně ve formě mastí nebo tinktury.

Oblíbená součást léků

Do Evropy se třapatka dostala až na přelomu 17. a 18. století. Nejprve se používala jako homeopatický lék. K vědeckým studiím posloužila až začátkem 19. století v Německu díky doktoru Meyerovi, který ji poznal u indiánského kmene Póníů a využil ji při výrobě takzvaného Meyerova čističe krve.