Dýně není tak úplně přesné označení a měli bychom spíše používat název tykev, což je rostlinný rod původem z Latinské Ameriky, odkud se do Evropy dostal se španělskými kolonizátory koncem patnáctého století. Jde o jednoleté popínavé rostliny se žlutými květy, jejichž plody jsou bobulemi. Patří tak vlastně k ovoci, ovšem svou chutí se blíží spíše plodové zelenině. Lidový název dýně označuje nejčastěji tykev obecnou nebo dýni velkoplodou. V kuchyni je aktuálně mnohem populárnější dýně máslová či Hokkaido. Všechny variety ale mají zhruba stejné vlastnosti.

Zdroj: Youtube

Mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů (A, B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, draslík, sodík, zinek), ale málo kalorií. Jsou významným zdrojem draslíku, kde o třetinu převyšují třeba populární banány. Konzumace dýně tak prospívá sportovcům, kteří se hodně potí a přicházejí o cenné látky, ale i všem, kdo trpí vysokým tlakem.

V souvislosti s dýní Hokkaido vznikají studie prokazující její antioxidační účinky a dokonce prý snižuje i pravděpodobnost rozvoje nádorového onemocnění. Kromě toho, může pomáhat při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, poruchách ledvin (je také močopudná a ulevuje při dně) a srdečních potížích. Zuzana Švédová v knize Štědrý bylinářův rok zmiňuje i prospěšnost dýně při revmatoidní artritidě, léčbě aterosklerózy, při zánětlivých chorobách střev nebo autoimunitních poruchách.

V jaké podobě dýni konzumovat? V jakékoliv – můžete ji dusit, péct, vařit, mixovat, plnit, udělat z ní polévku či pomazánku, přihodit do teplých zimních salátů nebo zkuste dýňové latté. Základem je espresso a dýňový sirup uvařený z dýně, vody, kokosového cukru a směsi koření. Dle Zuzany Švédové je latté nejlepší se šlehačkovou čepicí.

Zdroje:
-
Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.)
-
Zuzana Švédová: Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021
-
High-protein snacks to build muscle and keep hunger at bay
-
Pumpkin Seed Extracts Inhibit Proliferation and Induce Autophagy in PC-3 Androgen Insensitive Prostate Cancer Cells