Jaké jsou účinky dýně?

Dýně jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání pokožku před poškozením. Jsou také plné vitamínů A, C a E, draslíku a hořčíku. Všechny tyto živiny společně přispívají k udržení mladého a zdravého vzhledu pokožky. Dýně také pomáhá zklidnit zanícenou pokožku a snižuje její zarudnutí. A pokud trpíte akné, může vám dýně díky svým protizánětlivým vlastnostem pomoci vyčistit pleť. Dýně prospívá nejen pleti, ale i vlasům. Dýňová semínka jsou skvělým zdrojem zinku, který pomáhá udržovat zdravou pokožku hlavy a silné vlasy. Dýňový olej také pomáhá hydratovat pokožku hlavy a předcházet tvorbě lupů. A kosmetika s dýňovým olejem, to je pravé požehnání.

K čemu je dobrá dýňová kosmetika?

Dýně jsou skvělé pro všechny typy pleti, ale zvláště prospěšné jsou pro problematickou pleť a pleť s výskytem ekzémů a dermatitidy. Mastné kyseliny (konkrétně kyselina linolová a olejová) pokožku hloubkově vyživují a chrání ji před vysoušením. To je v chladném období zásadní. Dýňový olej má vysoký obsah zinku, který je nezbytný pro tělo jako takové, ale je také známý jako skvělý bojovník za zdravou pokožku. Účinky dýňového oleje si můžete dopřát nejen v dýňové kosmetice, ale také v domácích přípravcích vyrobených přímo z dýně.

Základní pleťová maska z dýně

Nejjednodušší hydratační masku na obličej si vyrobíte z dýňového pyré a medu. Potřebovat na ni budete:

4 polévkové lžíce pyré z dýně
2 polévkové lžíce zakysané smetany
1 polévkovou lžíci medu
1 čajovou lžičku citronové šťávy

Jak na to?

Příprava je velmi jednoduchá. Všechny ingredience smícháte v nádobě tak, abyste dostali homogenní směs, kterou nanesete na předem vyčištěnou pleť obličeje a dekoltu. Vyhněte se oblasti okolo očí. Nechte působit alespoň 20 minut a poté obličej opláchněte vlažnou vodou.

Jak často používat?

Tuto domácí DIY dýňovou masku používejte v případě normální pleti dvakrát týdně. Pro mastnou pleť se nemusíte bát zvýšit počet použití na třikrát týdně a velmi suché pleti bude maska stačit jednou týdně.

Náš tip: Chcete si užít i chuť dýně? Uvařte si celozrnné těstoviny s dýňovou omáčkou

Maska na vlasy z dýně

Dýně prospívá nejen pleti, ale i vlasům. Tato oranžová kráska je plná živin, které vyživují pokožku hlavy a vlasové folikuly. K výrobě dýňové masky na vlasy budete potřebovat:

4 polévkové lžíce dýňového pyré
2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 vejce
1 lžíci medu
1 lžička citronové šťávy
Jak na přípravu a použití?

Stejně jako v případě pleťové masky smíchejte všechny ingredience v misce, dokud nezískáte homogenní směs. Poté masku naneste na vlhké, čisté vlasy a vmasírujte ji také do pokožky hlavy. Nechte působit 20 až 30 minut a poté vlasy umyjte obvyklým způsobem. Tato maska na vlasy je vhodná pro všechny typy vlasů. Obzvláště výborná je ale pro suché a poškozené vlasy.

Zdroj: VLM

Zdroje:

1. www.vitalia.cz/

2. SUCHÁ, Michaela. Zelená kosmetika. Brno: CPress, 2017. ISBN 978-80-264-1516-9