Detox: Jaro na talíři

Premium
Zdroj: Shutterstock
S příchodem prvních jarních dní játra a žlučník mají co dělat, aby se postaraly o přirozenou očistu našeho těla. Pomoci jim můžeme do velké míry tím, co si dáme k jídlu. Je čas zařadit fermentované potraviny a mladou jarní zeleninu včetně klíčků.
Více lehkosti
Odlehčete svůj jídelníček tím, že omezíte maso, ořechy a pečivo. Na chvíli vynechejte těžká smažená jídla, cukr a alkohol. Právě ty vaše játra přehřívají a zatěžují nejvíce. Omezte také mléko a mléčné výrobky, lepek a všechna průmyslově vyráběná a konzervovaná jídla. Naopak nezapomínejte na kvalitní oleje, ty totiž posilují a stimulují játra a brání usazování tuků. Z obilovin se na jaře doporučuje dlouhozrnná rýže, ječmen, oves a můžeme začít zařazovat i kukuřici. Do jarního jídelníčku rozhodně patří také čerstvé ryby a vajíčka.
Zelená je barva jara
