Více lehkosti

Odlehčete svůj jídelníček tím, že omezíte maso, ořechy a pečivo. Na chvíli vynechejte těžká smažená jídla, cukr a alkohol. Právě ty vaše játra přehřívají a zatěžují nejvíce. Omezte také mléko a mléčné výrobky, lepek a všechna průmyslově vyráběná a konzervovaná jídla. Naopak nezapomínejte na kvalitní oleje, ty totiž posilují a stimulují játra a brání usazování tuků. Z obilovin se na jaře doporučuje dlouhozrnná rýže, ječmen, oves a můžeme začít zařazovat i kukuřici. Do jarního jídelníčku rozhodně patří také čerstvé ryby a vajíčka.

Zelená je barva jara

Rozhlédněte se kolem sebe, jistě najdete mladé kopřivy, pampelišky, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a další divoké byliny. Využijte jejich sílu a čisticí schopnosti. Vhodné je zařadit do jídelníčku také naklíčená semena a luštěniny, například čočku, mungo, hrách, vojtěšku nebo řeřichu. Ta se dá pěstovat třeba na vlhké vatě a postupně stříhat. Obsahuje vitaminy B, C a K, karoten, železo a další látky. Její pálivá chuť trochu připomíná ředkvičky nebo křen. Je z ní výborný salát nebo ji můžete přidat do tvarohové pomazánky. Hned jak se objeví první ředkvičky, kedlubny, mladá cibulka, chřest či řapíkatý celer, vetkněte je do jídel. Ukázkový detoxikační jídelníček na 21 dní jsme pro vás připravili na následujících stránkách.

Přidejte kyselou chuť

Do jídelníčku přidejte kyselou chuť fermentovaných potravin a klíčků. Ta pomáhá játrům přizpůsobit se prudkému jarnímu oteplení. Skvělými pomocníky vám budou dvě tradiční domácí potraviny – kvašené zelí, které posiluje funkci jater a působí jako antioxidant, a červená řepa. Ta čistí játra a dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Vhodným dochucovadlem je umeocet – je kyselo-slaný, obsahuje spoustu enzymů podporujících trávení. Přidávejte ho do dresinků a dochucujte jím polévky. Využijte také sílu jablečného octa – reguluje hladinu cukru v krvi a játrům dělá dobře.

Zavlažte tělo

Nezbytnou podmínkou každé očisty je dostatečný příjem tekutin. Ájurvéda v průběhu dne doporučuje popíjet horkou vodu, ta má sama o sobě silně detoxikační účinky a napomáhá snižovat pocit hladu během půstu. Vhodná je také teplá voda s citronem nebo čaj z čerstvé máty či zázvoru s medem a citronem. Pít můžeme i více zeleného čaje, který působí antioxidačně a zlepšuje metabolismus. Správnou dávku tekutin si musí určit každý sám, podle toho, jak se bude cítit, podle svého zdravotního stavu a obvyklého způsobu života.