Ječné kroupy

Hrách a kroupy, to je hloupý, ty my máme každý den… Jenže naši předci vůbec hloupí nebyli, když jedli kroupy každý den. Kroupy léčí játra a žlučník. Navíc dělají dobře žaludku i střevům. Teplé kroupy můžete servírovat jako hlavní jídlo (v podobě rizot) nebo jako přílohu, přidávat je lze do polévek, nastavované kaše nebo z nich můžete vykouzlit skvělou ranní kaši.

Jednodenní jablečná dieta

Jablka jsou hotový poklad nejen pro játra. Na jaře můžete zkusit zařadit několik jablečných dní, kdy celý den budete jíst pouze jablka v biokvalitě a pít čistou vodu. Vždy stačí jen jeden den, pak zase přejděte na normální odlehčený jídelníček – třeba podle našeho návodu – a po týdnu můžete jablečný den zase zopakovat. Pokud hůře snášíte větší množství čerstvých jablek, můžete střídat čerstvá jablka s podušenými. Tato jednodenní jablečná dieta skvěle čistí i žlučník.

Nálev z dobromysli

Pokud jsme v nerovnováze, jarní energie v nás paradoxně může vyvolat stavy špatné nálady až deprese. Může za to únava a nervové vyčerpání. V takovém případě nasaďte čaj z dobromysli. Zlepšuje nejen náladu, ale i zažívání a střevní peristaltiku. Pomáhá projasnit a harmonizovat srdeční čakru. Jak na jeho přípravu? 10 g natě přelijte 1 l vroucí vody a popíjejte během dne.

Žlučníkový čaj

Nechte si namíchat směs sušených bylin: 49 g měsíčku lékařského, 25 g natě čekanky, 20 g natě řepíku, 10 g natě jablečníku, 5 g máty peprné. Jednu lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a pijte třikrát denně mezi jídly. Tenhle čaj představuje účinnou preventivní údržbu žlučníku – pročišťuje žlučové kanálky, aby jimi mohla žluč volně proudit.

Kopřiva

Sbírejte první jarní kopřivy. Kopřiva je superhvězda mezi bylinami. Zatímco sušená posiluje ledviny, čerstvá vyživuje játra. Z mladých kopřiv můžete připravit čaj, spařit je a nasekat do nádivky, udělat z nich špenát, přidávat je do polévek nebo omelet. Využijte toho, že právě teď raší všude ze země. Sbírejte je na místech daleko od silnic, polí hnojených pesticidy a míst, kde lidé venčí pejsky.

Pampeliška

Brzy zjara můžete sbírat listy a stvoly a přidávat je do salátů nebo smoothie. Silnější nátury mohou čerstvé listy a stvoly rovnou rozžvýkat a spolknout. Hořká chuť dělá játrům dobře, kromě toho působí na žaludek, slinivku a ledviny. Snižuje krevní tlak. Odbourává cholesterol a toxiny. Pampelišku můžete užívat také sušenou v čajové směsi pro posílení jater. Připravíte ji z 200 g pampelišky, 200 g měsíčku, 40 g mařinky vonné, 60 g tymiánu. Jednu čajovou lžičku směsi přelijte 250 ml vody, nechte 10 minut louhovat. Pijte denně 2–3 šálky mezi jídly.

Tip Kondice

Kvas z červené řepy

Vyzkoušejte léčivé účinky červené řepy a bakterií mléčného kvašení. Kvas z červené řepy čistí játra a krev, napomáhá trávení a pravidelnému vylučování, odstraňuje toxiny z jater, a navíc je velmi chutný.

3 červené řepy 1 lžíce mořské soli 5 stroužků česneku 2,5 cm čerstvého zázvoru 2 l převařené a vychladlé vody 75 ml syrovátky nebo šťávy z nepasterovaného kvašeného zelí

Nakrájejte oloupanou řepu a zázvor a vložte do uzavíratelné skleněné nádoby (ideální je třílitrová zavařovačka). Přidejte převařenou osolenou vychladlou vodu a šťávu z kvašeného zelí nebo syrovátku. Zavíčkujte a nechte stát při pokojové teplotě 2–3 dny. Poté uchovejte v lednici. Pije se hlavně voda z řepy. Po vypití můžete ingredience zalít ještě jednou.