Stres a nálada: Kakaové boby obsahují látku nazývanou fenylethylamin, která může zlepšovat náladu a vyvolávat pocity štěstí. Tato látka stimuluje uvolňování endorfinů, hormonů štěstí. Konzumace kakaových bobů může pomoci snižovat úzkost a zlepšovat celkový duševní stav.
Antioxidanty: Kakaové boby jsou bohaté na antioxidanty zejména flavonoly. Tyto látky pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály, které mohou způsobovat poškození buněk a přispívat k rozvoji různých onemocnění, včetně rakoviny.
Stimulace: Kakaové boby obsahují alkaloid theobromin. Má mírné stimulační účinky na centrální nervovou soustavu. Při konzumaci theobrominu můžete pociťovat mírné povzbuzení a zvýšenou bdělost podobně jako při konzumaci kofeinu.
Podpora zdraví: Díky vitamínům C, B (B1, B2, B3, B5, B6) a minerálům jako zinek, hořčík, železo, vápník a mangan přispívají kakaové boby k dobrému zdravotnímu stavu
Otazník stále visí nad tím, jestli pomohu i v léčbě rakoviny a alergie. Kakaové boby totiž obsahují bioaktivní složky, které mohou modulovat imunitní odpověď a potenciálně pomáhat v prevenci nebo léčbě alergií. Mechanismy zahrnují antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou snižovat reakce spojené s alergiemi. Pro podrobnější informace je však třeba další výzkum, aby byly tyto účinky plně pochopeny a potvrzeny.
Jak to chutná a čemu se vyvarovat?
Už jste někdy ochutnali samotné pražené kakaové boby? Seženete je snadno v obchodech se zdravou výživou. Mají charakteristickou oříškovou chuť, s lehce kyselými až hořkými tóny. Pro někoho je to zdravé mlsání, někdo dává přednost tabulce čokolády. Ale tady musíte více vybírat, protože tmavá či vysokoprocentní čokoláda nemusí být zárukou toho, že sáhnete po něčem zdravém.
Procenta a procenta
Procenta udávají, kolik kakaové sušiny (kakaových bobů a kakaového másla) je v tabulce obsaženo. Například tmavá čokoláda 70 % bude obsahovat 70 % kakaových bobů a kakaového másla a zbytek do 100 % tvoří cukr. U tmavé čokolády 85 % bude 85 % kakaových bobů a 15 % je cukr. Z toho vyplývá, že vysokoprocentní čokolády jsou zdravější, protože obsahují více kakaových bobů a méně cukru.
Kratší seznam složení
Některé čokolády mají velmi dlouhý seznam obsahujících látek. Tady opět platí, čím méně, tím lépe. Pokud výrobce používá kvalitní suroviny, které dobře zpracuje, nepotřebuje dodávat ani sójový ani žádný jiný lecitin. Hodně výrobců čokolády kupuje kakaovou hmotu od velkovýrobců a ta už bohužel lecitin obsahuje. Někdy výrobci nahradí kakaové máslo mléčným nebo rostlinným tukem nebo místo plnotučného mléka použijí levnější syrovátku. To vše se odrazí na výsledné chuti a nižšímu obsahu bioaktivních složek, které podporují naše zdraví.
Kvalitní zpracování
Znáte příběh vaší čokolády? Díky šetrnému zpracování si čokoláda uchovává více zdraví prospěšných látek. Bohužel někteří výrobci mohou pražit kakaové boby na příliš vysoké teploty, čímž se snižuje zdraví prospěšných látek. Za zmínku stojí “bean to bar čokoláda” (v překladu od bobu až po tabulku), která představuje velmi jemnou metodu zpracování čokolád. Díky ručně přebíraným bobům, šetrnému pražení na nízké teploty, dlouhému mletí, které může trvat i několik dní, si výsledné čokolády uchovávají široké spektrum chutí a zdraví prospěšných látek,” popisuje šetrnější výrobu Michaela Dohnálková, která stojí za Míšinou čokoládou.
Bez cukru?
Ano, i takové čokolády existují. Právě díky kvalitním surovinám a šetrnému zpracování lze vyrobit i chutné tabulky, do kterých není třeba cokoliv dodávat. Na trhu jsou i stoprocentní poklady, což jsou vlastně tabulky vyrobené pouze z rozemletých kakaových bobů.
zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026398/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100674/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100674/