Rozhovor si můžete pustit i v audioverzi zde.

Jedním z principů ájurvédy je následovat roční období a být s ním v harmonii. V létě převládá ájurvédská dóša pitta. Co to znamená?

Ájurvéda je postavená na principech pěti elementů: země, voda, oheň, vzduch a éter. Ty se objevují ve všem živém, v nás, ve světě okolo nás. A kombinací těchto elementů vznikají ájurvédské dóši, o kterých jsi začala mluvit. Ze země a vody vzniká ájurvédská dóša kapha. Oheň a voda jsou pitta a vzduch a éter jsou váta. Váta znamená doslova vítr, pitta oheň a kapha se dá přeložit jako hlen. A když už jsi naznačila, že v létě převládá pitta, tak to s sebou skutečně nese nějaká specifika, jak se k sobě chovat, co cvičit, co jíst pro to, abychom harmonizovali elementy, které jsou v letním období hodně nahoře. Ještě bych zmínila to, že nejenom roční období, ale i fáze našeho života souvisí s jednotlivými ájurvédskými dóšami. Maličko jinak se k sobě bude v létě chovat malé dítě, kdy od dětství až do puberty je hodně nahoře kapha v našem těle, která nám pomáhá růst. Malé děti tak hodně spí, protože proces růstu probíhá hlavně ve spánku. Kapha je pomalá, ráda spí, dlouho odpočívá. Když začneme dospívat, začne se k ní přidávat pitta. V produktivním věku od puberty do přibližně padesáti let máme všichni přirozeně zvýšenou pittu. Ta zaručí, že jsme nejvýkonnější, jsme schopni se postarat, pečovat – ať už o své děti, nebo o své starší rodiče. Ženy poznají okamžik, kdy dojde ke změně, v přechodu. Utlumí se pitta a začne stoupat vzdušná váta. Čím jsme starší, tím hůře se soustředíme, jsme sušší, klouby mají své problémy a postupně se měníme v prach. To se v ájurvédě nazývá cyklem života. Pak samozřejmě záleží, jakým způsobem se člověk staví k reinkarnaci.

Cvičení LETNÍ JÓGA: HARMONIZACE DÓŠI PITTY najdete zde.

Pojďme zpět k létu. Co doporučuješ jíst a co pít? V létě jsou oblíbené ledové nápoje, a to z hlediska ájurvédy není vůbec dobré.

Když už jsme začaly teorií a mluvíme o pittě, tak to, jak jíst, podle ájurvédy souvisí s naším trávicím ohněm. Trávicí oheň se nazývá agni a jeho kvalita se odvíjí od toho, jak jsme staří, jaké máme predominantní dóši, jak o sebe pečujeme. Trávicí oheň netráví jenom to, co jíme, ale i to, co prožíváme. To je důležité zmínit. V letním období, kdy je nahoře pitta, jsme nejvýkonnější. Souvisí to i s délkou dnů, kdy se daleko více pohybujeme venku, víc sportujeme venku a tomu také trochu odpovídá i to, jak bychom se měli stravovat. Pro léto a pittu je typická sladká chuť. Léto nás skutečně vyzývá k tomu, vychutnávat si plnými doušky sladké…

Zmrzlinu…

Já bych nerada, aby ájurvéda činila dojem, že je to jakýsi box, do kterého se zavřu, a musím to dodržovat. Ájurvédští lékaři vždy používají mantru: záleží na tom, jak máte kvalitní trávicí oheň. A nikde není psáno, že když si dám zmrzlinu v létě, tak umřu, protože ájurvéda to zakazuje. Ale záleží na tom, jakým způsobem s tou zmrzlinou nakládám. Dám příklad – pokud mám hodně pitty, je léto, pak samozřejmě já jako pitta nebudu mít problém zmrzlinu strávit, protože mám hodně vnitřního ohně. A když ho trochu stáhnu, tak mi to pravděpodobně nebude činit žádné trávicí problémy. Když to udělá váta, která je přirozeně chladná, nebo kapha, která je také přirozeně chladná, tak samozřejmě trávicí problémy nastat mohou. Nafoukne se jim břicho, mohou mít problém s průjmem nebo naopak zácpou. I toto se dá obejít. Když vezmu zmrzlinu a nasypu na ni koření, které přirozeně prohřívá, například zázvor, skořici, tak to trochu vyrovnám. Já třeba, když mám neodolatelnou chuť na zmrzlinu, tak si na ni právě nasypu skořici. Chladivé nápoje nejsou vhodné, protože stahují trávicí oheň. To znamená, že všechny věci pak strávím daleko hůř. Ale co se týká jídelníčku, tak v létě je nejvíc benevolentní. Určitě doporučuji čerstvé ovoce, může být klidně sladké. Pokud někdo miluje banány a já vím, že velkou část roku jsou pro nás banány velmi těžko stravitelné, tak v létě je spíš strávíme. Důležitá je také kombinace potravin. Ovoce by se nemělo kombinovat s žádnou další potravinou. Mezi kombinací čehokoli jiného a ovocem by mělo být 30 minut. I když je léto vhodné pro čerstvé jogurty, tak není dobré je kombinovat s ovocem. Ovoce totiž potřebuje jiné trávicí enzymy. Fermentovaná potravina, jako je jogurt, je sama o sobě hřejivá, a když se skombinuje s ovocem, které zvedá teplo při trávení, může to způsobit například průjem. Tím spíš, když je člověk přirozeně pitta.

Kombinace potravin v ájurvédě mi vždy přišly jako věda.

Je to tak. Ale ájur znamená život a véda je věda. Je to věda o životě. Alchymie. Samozřejmě do toho vstupuje koření. Je dobré používat mátu a bazalku, které ochlazují. Dále fenykl, třeba vlažný fenyklový čaj může v létě pomoci. Ale ne studený. Ani ne horký. A samozřejmě ovocné šťávy. Ale nemíchat. Pozor na kombinace druhů ovoce. Smoothie jako takové jsou dlouhou a velkou kapitolou v ájurvédě. Ta říká, že každé sousto by se mělo kousat. A ovocné smoothie nebo džus je jídlo, ale bohužel ho nekoušeme, takže tím eliminujeme proces trávení, který začíná už tím, že stravu žvýkáme.

O smoothie jsem slyšela, že pomáhá alespoň poválet v puse. Představit si, že to koušu, než to polknu.

Zlaté pravidlo ájurvédy říká 80 : 20, kdy 80 % se snažím držet pravidla a 20 % mám na malé ústupky do strany, za které se netrestám. Nikdo vám za smoothie neusekne hlavu. Je ideální volit správný čas, kdy trávicí oheň je nejvýš – okolo poledne. Když si smoothie dám tehdy, tak ho daleko lépe strávím. Když se navíc maličko posunu od jídla k aktivitám, tak okolo poledne bychom měli být nejméně aktivní. Mezi 10. a 14. hodinou bychom měli vynechat aktivity, které nás zahřívají a zvedají teplo. Pokud smoothie, tak k obědu, jako relax na lehátku.

Pojďme k jógové praxi. Ty jsi zmínila poledne, kdy je horkost nejvyšší. Jak správně praktikovat jógu, abychom nezvyšovali horkost, tedy pittu, v našem těle a nezatěžovali tak srdce, cévy?

Určitě vynechat očistné techniky, jako kapalabathi, dech, který prohřívá. Další dechové techniky, které prohřívají, různé práce s tělesnými zámky, které mohou intenzivně stimulovat teplo v těle. Pokud je příliš mnoho tepla, podporuje to záněty v těle. Proto lidé v létě mívají angíny. Používá se chladivý dech (šítalí pránájáma), který přirozeně ochlazuje organismus. Mohu ho použít i během praxe, pokud cítím intenzivní pálení nebo horko. Vzpomeňte si, v létě cítíte intenzivní pálení svalů v pozicích. Vyhýbám se statickým, dlouhým výdržím v ásanách. Daleko lepší jsou jemné pulzace nebo plynutí vinjása jógy. Ale ne dynamické, ne silové. Otevírání hrudníku všeobecně ochlazuje organismus, takže pozice, které jdou do záklonu, jsou fajn. Naopak rotace mohou vytvářet intenzivní teplo. Takže pozor na tuto praxi. Ideální je i nepraktikovat pozdrav slunci, který intenzivně prohřívá, ale použít pozdrav měsíci, který má, stejně jako pozdrav slunci, spoustu variant. Nebo zvolím pomalejší, méně dynamickou variantu pozdravu slunci.

Platí ta obecná doporučení pro všechny – vátu, kaphu i pittu? Nebo je rozdíl v tom, jestli jsem milovník horka a konečně si zahřeji své prokřehlé končetiny, jsem spíše ještěrka, co se ráda vyhřívá na slunci a teplo mi nevadí, či jsem naopak horký typ, lehce se zahřeji v létě, potím se, vyhledávám stín.

Vím, kam míříš a na co se ptáš. Toto jsou všeobecná doporučení a platí pro všechny. Pokud je tam nějaký takovýto extrémní sklon, tak by určitě bylo fajn podívat se na tělo trochu pod mikroskopem a navštívit ájurvédského lékaře, protože to určitě může s sebou nést nějaké zdravotní komplikace. Takže všeobecně dodržovat tato pravidla a samozřejmě pravidlo 80 : 20.

Zmínila jsi šítalí pránájámu (chladivý dech). Můžeš popsat, o co přesně jde? Jaké další dechové techniky praktikovat?

Chladivý dech (šítalí pránájáma) fantasticky funguje a pomáhá stáhnout horkost. Dejte jazyk do ruličky a nadechujte skrze ni. Anebo nadechujte skrze brčko. Když se v organismu začne zvedat teplo, ovlivňuje to trávicí oheň, ale může to mít vliv i na emoce, které jsou pak příliš ohnivé. Pokud přilévám olej do ohně, tak skutečně člověk může začít být agresivní. Pak je dobré pracovat i s emocemi a harmonizovat je třeba skrze nádí šódhana, střídavý dech, při kterém nadechujete levou nosní dírkou a vydechujete pravou. I to má různé varianty.

Jaké meditační techniky jsou vhodné pro léto?

Pitta má všeobecně problém s tím, že potřebuje vnímat výkon. Zkuste si vzpomenout, jak se chováte na podzim, v zimě, na jaře. A v létě skutečně půjdu na závody a klidně si zkusím, jestli dám maraton a podobné věci. Skutečně pitta je perfekcionismus a touha po podávání výkonů. To tu meditaci trochu vylučuje…

Cvičení JÓGA PRO ÁJURVÉDSKOU DÓŠU PITTU je tu.

Takže jsme vlastně v létě přirozeně aktivní, nabuzení…

A také vytváříme nejvíce odpadu a je potřeba pracovat s lymfatickým systémem v každodenní praxi. A samozřejmě perfekcionismus může brát meditaci jako ztrátu času. Já tu budu sedět, meditovat, ale mezitím mohu uklidit prádlo, uvařit, nakoupit a nevím co všechno. Takto ta mysl funguje a je pro ni těžší se do té meditace dostat. Pokud nám statická meditace dělá problém, jde třeba zvolit meditaci v pohybu. Když zrovna nejsem na rozpálené poušti nebo na nějaké vyschlé pláni, ale třeba v lese, kde je příjemněji, mohu zvolit třeba meditaci v chůzi. Často se používá tantrická meditace, která harmonizuje levou a pravou mozkovou hemisféru velmi intenzivně, kdy pociťujete chlad v oblasti spánku – až k mozkovému kmeni a oblasti temene hlavy. Pitty umí používat i vizualizaci. To je také způsob nějakého úkolu. Můžeme zkusit třeba i jóga nidru, což není meditace, ale pomáhá nám dostat se do obou fází spánku. Jak té hluboké, kdy dochází k uvolňování svalů, tak do fáze rem, kdy dochází k ukládání věcí z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Kdy uklízíme. Pitta potřebuje daleko více pečovat o svou nervovou soustavu.

Napadá mě, že jóga nidra je dobrá i pro ty, kterým meditace může dělat problémy. Protože je tam pozornost směřovaná k tělu.

Ale to může i vizualizace. Já používám to, že pittě ukážu třeba obrázek páteře a pak jí říkám, ať si vizualizuje světlo, které tu páteř postupně obratel po obratli naplňuje. A když má pitta úkol, tak ho plní velmi dobře. Až moc dobře.

Jaké další doporučení má ájurvéda pro léto? Mohou to být masáže, aromaterapie? Jak si zpříjemnit život?

Různé spreje na obličej. Třeba růžová voda fantasticky pomáhá stáhnout horkost z obličeje. Když je moc pitty, tak horkost třeba způsobuje vyrážky a tyto spreje s vodou mohou pomáhat. Třeba neem, ájurvédská bylina, se často do těchto vod používá na pomoc při stažení horkosti. Ájurvéda v létě hodně používá např. triphalu. Jde o kombinaci tří ájurvédských bylin, která pomáhá čistit tlusté střevo a tím trochu stahovat horkost.

A to si dám ráno třeba do pití? Může si to předepsat každý, nebo je lepší to konzultovat?

Většinou se to bere ráno a večer, je to pilulka, kde je ta bylinka vysušená. Určitě bych to konzultovala, protože pokud by měl člověk příliš nahoře vátu, jak jsi zmínila, kdy se člověk nemůže nabažit vedra (Všichni jsou schovaní ve stínu, jen já ležím na sluníčku a pořád je mi zima), to je známka nějaké disharmonie, a tam by nebylo dobré si triphalu zařadit sama. Můžeme použít běžné koření, třeba zmiňovaný fenykl.

Máš nějaký osobní tip – co ti v létě pomáhá přežít vedra? Dostat se do harmonie?

Já jsem pitta-váta a to úplné teplo mi dobře nedělá. Ale co mi skvěle funguje a vátě to v letním období tolik neublíží, je studená koupel nohou. Po kotníky. Jakmile namočím nohy do studené vody, schladím kotníky, tak krev, která se vrací z dolních končetin, je přirozeně chladná a přináší to pocit lehkosti a lehkých nohou.

Takže se brouzdáš v potoce…

Přesně tak.

Doporučila bys to všem bez ohledu na dominantní dóšu?

Určitě. Pokud máte pocit, že se vevnitř vaříte, tak toto funguje. Já jsem si to vyzkoušela, když jsem byla v srpnu na dovolené v Palm Springs, kde bylo 47 stupňů venku ve stínu. A toto fakt zapůsobilo. A co bych ještě zmínila a co používám, je kartáčování nasucho. V létě je člověk hodně aktivní a tím, že víc sportuje, vytváří více odpadu. A tělo nám všem bude vděčné za to, že mu pomůžeme uvolnit odpad ze svalů do lymfatického systému.

Kartáčuješ ráno nebo večer?

Já většinou večer, protože ráno nemám problém s tím se probudit. Vstávám v sedm, už je světlo a efekt nabuzení organismu ráno nepotřebuji. Ale večer po tom, co mám za sebou víc hodin jógy a třeba procházky se psem, jdu na golf, tak se kartáčuji a pak se osprchuji.

Já ti, Zuzko, moc děkuji za tipy a přeji krásné léto všem.