Vůně odjakživa znamenaly mnohem víc, než jen možnost nanést si na sebe příjemný parfém, což je v dnešní moderní době ta nejvíce rozšířená asociace, pokud vyslovíme slovo vůně. „Historie vonných látek je ale historie celé naší civilizace, vůně jako dary přírody provázely člověka všemi etapami vývoje a prvotní použití vonných esencí mělo hlavně spirituální a léčebný efekt. Potřeba se pomocí vůní zkrášlovat byla až druhotná,“ říká lektorka Školy čichu Rafaella Markéta Filipová.

Základním prvkem bylo vykuřování – cílené očištění prostor vonným dýmem. Dnes již spíše známe použití aromalamp nebo difuzérů, obojí můžeme krásně využít aktuálně nyní v čase respiračních onemocnění. Je prokázáno, že mnohé éterické oleje mají desinfekční účinek. Představujeme vám éterické oleje, které si poradí s viry a bakteriemi, povzbudí a projasní mysl a rozveselí náladu v sychravých a pošmourných dnech chladnější části roku. Vyberte si ty, co voní právě vám.

7 esencí pro posílení imunity a ducha

TEA TREE

Olej z ‚čajového stromu‘ je známý nejenom pro své protiinfekční a imunostimulační působení, ale také díky posilujícímu působení na plíce, srdce a nervový systém. Má silně desinfekční účinky – je totiž antibakteriální, proti plísňoveý, antiviroveý, protiparazitální, antiseptickeý a protizánětliveý. Utišuje, posiluj srdce a usnadňuje tvoření jizev a hojení. Zvlášť důležitý je pro fyzicky subtilní jedince, kteří zápasí s pocity obětování pro druhé. Olej energetických hranic – čistí energetické zátěže, zvláště spoluzávislé a parazitické vztahy. Použití: do difuzéru i neředěné na kůži – drobné ranky

EUKALYPTUS GLOBULUS

Výborný desinfekční i aktivizační olej. Je hlavním olejem pro odkašlávání a léčení dýchací soustavy. Díky antivirovému působení je prospěšný při běžném nachlazení, zánětu dutin, zánětu hrtanu a chronické bronchitidě. Eukalyptus vede k převzetí plné odpovědnosti za své vlastní zdraví. Vyvolává důvěru, že potřeby a touhy jednotlivce mohou být splněny i v případě, že si dovolí být zdravý.

Použití: do difuzéru

LEVANDULE

Univerzální olej je známý pro svou schopnost uvádět tělo do rovnováhy a působit tam, kde je to právě třeba. V případě pochybností se můžete spolehnout na levanduli. Může pomáhat při úzkosti, artritidě, astmatu, nerovnováze tělesných systémů, bronchitidě, kožních vředech, oparech, bolestech ucha, mdlobách, žlučových kamenech, při úlevě od bolesti hlavy, nepravidelné činnosti srdce, snižování krevního tlaku, kopřivce, hysterii, infekcích, chřipce. Odpuzuje hmyz a tiší podráždění kůže při včelím a hmyzím bodnutí. Levandule odstraňuje pocit traumatu bránící sebevyjádření.

Použití: Do difuzéru před spaním na zklidnění. Jako pleťové tonikum rozmíchat dvě kapky v nosném oleji.

RAVINTSARA

Je destilován z listů kafrovníku. Se svou svěží, kořeněnou vůní podobnou eukalyptu je ravintsara skvělý olej pro podporu zdravého dýchacího a imunitního systému. Má osvěžující a stimulující vliv na mysl, zlepšuje koncentraci. Má velmi silné desinfekční účinky. Důležitý olej pro prevenci a léčbu virových onemocnění (dýchací a střevní infekce), specificky působí na neurotropické viry (opary, pásové opary, neštovice, moluska), posiluje imunitu a posiluje pozitivní vnímání.

Použití: do difuzéru

LITSEA CUBEBA

Je antidepresivní, zlepšuje celkové psychické rozpoložení a osvěžuje mysl. Má krásnou citrusovou vůni. Podporuje koncentraci (například při duševní práci nebo jízdě v autě) a má afrodisiakální účinky. Pomáhá při vyrážkách a plísních. Pro své antiseptické účinky je vhodný v chřipkovém období.

Použití: do difuzéru, nakapat na keramickou destičku k PC

BOROVICE

Je jedním z nejlepších olejů na vyčištění plic od ‚studeného’ hlenu a v boji proti infekci dýchacích cest. Může být použit při zánětech a překrvení dutin a průdušek, kašli, astmatu a bronchitidě. Díky tonizačnímu účinku na ledviny, plíce a nervy se borovicový olej řadí vedle růžového a tymiánového mezi nejúčinnější oleje na únavu a nervovou slabost. Vhodný je pro ty, kdo obviňují sami sebe, kdo se cítí být zodpovědnými za jednání, ale i chyby a trápení druhých.

Použití: po smíchání s hydrofilním koupelovým olejem úžasná uvolňující

koupel podporující dýchání

ROZMARÝN

Má povzbuzující a revitalizační účinek. Posiluje energii srdce a tím i jeho činnost a podporuje průtok krve cévami. Je prospěný při nízkém krevním tlaku, únavě, studených rukou a nohou. Prospívá při špatné koncentraci a nervové slabosti. Je skvělým svalovým tonikem, používá se při ztuhnutí svalů, svalových křečích a bolestech a také bolestech kloubů. Jeden z nejlepších z protirevmatických olejů. Posílením srdce a mysli pomáhá pozvednout odvahu a morálku těm, kterým chybí víra v jejich vlastní potenciál. A obnovit tak nadšení a podpořit sebedůvěru.

Použití: ideální do difuzéru