Učení podle ájurvédy doporučuje místní, sezonní stravování – ne proto, že by to považovalo za nejnovější dietní hit, ale proto, že je to přirozené, a tudíž zdravé. Odkazuje přitom na historii, lidé kromě moderní doby jedli vždycky jen to, co si dokázali vypěstovat nebo co bylo sezonně dostupné.
Pro pochopení toho, jak ájurvéda nahlíží na stravování a proč se přístup mění v průběhu roku, je dobré vědět, že pro vyznavače tohoto směru je jaro obdobím, kdy přebírají vládu zemské a vodní prvky, v přírodě je plno bahna – žádné mrazivě jasné dny, ovšem ani žádná letní horka.
Vy sami můžete na svém těle cítit, že se roční období mění – možná máte větší chuť se hýbat a trávit více času venku, možná máte chuť na lehčí jídla, než byla ta hutná zimní. A skutečně přichází čas nahradit těžká, mastná, kyselá a hodně sladká jídla potravinami, které jsou štiplavé, hořké, svíravé, suché a lehké. Mimochodem, sezonní stravování je pravděpodobně ta nejintuitivnější dieta, kterou můžete praktikovat. Stačí se držet třeba toho, co v sezoně nabízejí místní farmáři.
Dopřejte si libové a zelené
Ájurvéda chápe jaro jako období tělesné očisty, takže o důvod víc, abyste jedli lehká jídla a spoustu zeleniny a ubrali například masa a sýry, což jsou typická zimní jídla. Ve skutečnosti je jaro a léto nejlepší období pro vegetariánské, nebo dokonce veganské stravování.
Tohle jsou hlavní ájurvédské zásady, pokud jde o jarní stravování. Upřednostňujte zeleninu a drobné luštěniny, jako je červená čočka a mungo, omezte, nebo dokonce úplně vynechte maso, pšenici, mléčné výrobky a cukr. Pokud jde o obiloviny, vyměňte těžkou pšenici a ovesné vločky za lehčí varianty, jako jsou proso, quinoa a ječmen. Dávejte do pokrmů spoustu koření, včetně černého pepře, kurkumy, zázvoru, česneku, kmínu a hořčičných semínek. Nebojte se sbírat, zpracovávat a jíst to, co roste venku, jako jsou třeba pampelišky a kopřivy.
Hlavní heslo? Jídlo musí být zelené! Jako třeba následující polévka.
Jednoduchá zeleninová polévka
Berte tenhle recept jen jako výchozí inspiraci, zeleninu klidně použijte jinou, kterou zrovna máte po ruce. Výsledkem bude lehounká osvěžující jarní polévka, která vás sice nezasytí na dlouhé hodiny, na to v ní chybí bílkoviny, ale skvěle poslouží jako předkrm nebo svačina.
- 2 šálky vody
- 4 šálky čerstvé brokolice nakrájené na malé kousky
- 2 stonky čerstvého celeru nakrájené na malé kousky
- 4 šálky čerstvého špenátu nebo jiné zeleniny
- 2 šálky vody nebo domácího zeleninového vývaru
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl podle chuti
- čerstvý citron
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu, v níž je pokrájená zelenina, černý pepř a kurkuma. Snižte teplotu na střední výkon a vařte 10 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale neměla by být mazlavá. Sundejte nádobu z ohně a rozmixujte směs do hladka pomocí ponorného mixéru; možná budete muset přidat více horké vody, abyste dosáhli husté, ale ne kašovité konzistence. Podle chuti dosolte. Navrch patří šťáva z čerstvě vymačkaného citronu.