Cibule a dýmějový mor
Podle National Onion Association vznikly první babské povídačky spojené s léčivými schopnostmi kuchyňské cibule někdy okolo roku 1500. V té době se tradovalo, že rozkrojená cibule umístěná po domě vás může ochránit před dýmějovým morem, tehdy velmi obávanou a smrtelnou nemocí.
Co na to věda?
V dřívějších dobách se věřilo, že mor je přenášen vzduchem. Postupně však věda zjistila, že dýmějový mor přenášejí blechy, které se nakazily od bezpříznakového hlodavce. To, že by rozkrojená cibule rozmístěná po domě pomáhala s prevencí nemoci nebo působila léčivě však nikdy nebylo prokázáno. Studie se zaměřují spíše na pozitivní účinky spojené s konzumací kuchyňské cibule.
Cibule v ponožkách
Štiplavý zápach cibule způsobují sírové sloučeniny. Lidové pověsti tvrdily, že umístění cibule na chodidla umožňuje těmto sloučeninám proniknout do těla a tam zabíjet bakterie a viry a čistit krev. Nápad cibule v ponožkách mohl pocházet také z Čínské medicíny a reflexologie nohou.
Stejně jako v případě rozkrojené cibule v domě proti moru, vědecké studie působení cibule v ponožkách nepotvrdily. Co ovšem zjistili je, že cibule opravdu obsahuje nesčetné množství vitaminů, minerálů a látek, které jsou pro naše zdraví prospěšné.
Proč je cibule zdravá?
Cibule je skutečným pokladem zdraví, obsahujícím nejen allicin, který je známý svými výraznými antibakteriálními vlastnostmi, ale také je bohatá na řadu dalších cenných nutričních látek. Mezi ně patří kyselina listová, vitamíny skupiny C, E a B, karoteny, a také široká škála minerálů včetně železa, síry, fosforu, hořčíku, sodíku, mědi, vápníku a jódu. Jak ale léčivých schopností cibule využít nejefektivněji tak, aby posilnila naše zdraví?
Cibulový sirup
Jak již zmíněno, cibule obsahuje sírové sloučeniny, které mají přirozené antibakteriální a protizánětlivé účinky. Spolu s medem, který sám o sobě působí jako přírodní antiseptikum a zklidňuje podrážděné krční sliznice, tvoří sirup z cibule účinný domácí lék proti kašli a nachlazení.
Stačí, když několik cibulí nakrájíte na plátky a vložíte do uzavíratelné dózy s medem. Jakmile cibule pustí šťávu a vytvoří se sirup, můžete podávat po lžičkách i 3x denně. Do několika dní vás nepříjemné dýchací cesty přestanou trápit.
K čemu ještě cibuli využít?
- bodnutí hmyzem
Určitě jste již slyšeli, že bodne-li vás vosa, pomáhá na bolestivé místo přiložit rozkrojenou studenou cibuli. Aplikace cibule může pomoci snížit zánět a rychle léčí postiženou oblast.
- přírodní repelent
Štiplavý zápach cibule může přirozeně odpuzovat některé druhy hmyzu. Ačkoliv vás tedy rozkrojená cibule rozmístěná po domě před morem nezachrání, odpudí alespoň nepříjemný hmyz.
- Zmírnění bolesti zubů a dásní
Díky svým antibakteriálním vlastnostem může být cibule užitečná při bolestech zubů nebo zánětech dásní. Kousek čerstvé cibule přiložený k bolestivému místu v ústech může přinést dočasnou úlevu od bolesti.
- Podpora kardiovaskulárního zdraví
Cibule je bohatá na flavonoidy, zejména quercetin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Pravidelná konzumace cibule může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k prevenci srdečních onemocnění.
- Zlepšení metabolismu
Cibule obsahuje prebiotickou vlákninu, která zlepšuje zdraví trávicího systému tím, že podporuje růst prospěšných bakterií v střevech. Pravidelná konzumace může pomoci předcházet problémům jako je zácpa, nadýmání a další trávicí obtíže.
Zdroje: https://www.healthline.com/health/cold-flu/onion-in-sock#research-evidence, https://www.onions-usa.org/tips-onion-myths-faqs/onions-flu/