Nejsme zdaleka první civilizace, která se nějakým způsobem snaží aktivovat a stimulovat činnost mozku. Látky zvyšující mentální výkon a koncentraci znali lidé už před několika tisíci lety. Tenkrát jim ale ještě neříkali NOOTROPIKA.

Co jsou NOOTROPIKA?

Látky, které stimulují mozkovou činnost, zejména paměť, soustředění, či kreativitu. Mohou mít současně příznivý vliv na zvládání stresu a zvýšení motivace k plánovanému výkonu.

Může se jednat o látky přírodního původu, běžně dostupné v preparátech, které koupíte volně, bez předpisu.

Současně existují i nootropika syntetická, jejichž použití patří do rukou lékařů, hrozí u nich vyšší riziko vedlejších účinků a dostupné jsou většinou na předpis.

Ideální je pokusit se mozkovou činnost vyladit nejprve pomocí látek přírodních.

Je možné dosáhnout přírodní cestou lepšího mentálního výkonu?

Rozhodně ano, když víte, po čem sáhnout. Jednu alternativu známe velmi dobře všichni, je součástí nápoje, který se nám na stole objevuje často i několikrát denně.

KOFEIN

Kofein působí na náš mozek tak, že oddaluje a tlumí pocit únavy, a to jak fyzické, tak psychické. Podporuje bdělost i koncentraci a zajistí nám rychlejší schopnost reakcí. To vše samozřejmě v adekvátních dávkách, protože předávkování vede k nadměrně zrychlenému srdečnímu tepu, žaludečním nevolnostem atd.

Mezi další účinná přírodní nootropika patří:

L-THEANINE

Látka přirozeně se vyskytující v zeleném a černém čaji, dostupná také ve formě suplementu. Účinky jsou podobné kofeinu, dokonce je lepší kofein kombinovat s L-theaninem, protože tím obvykle odpadá zvýšená nervozita a úzkost, coby vedlejší účinek vyšší dávky kofeinu. Za nejbezpečnější způsob se považuje pití kvalitního zeleného čaje, který obsahuje jak kofein, tak L-theanin. Můžete ale také kombinovat kávu či černý čaj s L-theaninovým suplementem.

KREATIN

Je známý především mezi sportovci, jimž pomáhá navýšit sílu a svalovou hmotu. Kromě nárůstu svalů ale podporuje také růst mozkových buněk, zlepšuje krátkodobou paměť, mírní stres a celkově stimuluje rozumové schopnosti.

BAKOPA DROBNOLISTÁ

Známá také jako „brahmi“, je rostlina využívaná v tradiční indické medicíně. Způsobuje růst dendritů (výběžků) nervových buněk, díky čemuž se informace v mozku mohou rychleji přenášet. Pokud se rozhodněte extrakt z této bylinky vyzkoušet, počítejte, že potrvá 4-6 týdnů, než se účinky dostaví.

GINKGO BILOBA (JINAN DVOULALOČNÝ)

Tentokrát zabloudíme do staré čínské medicíny, která si listů tohoto stromu cenila hlavně pro antioxidační a protistárnoucí účinky. Extrakt zlepšuje mentální pochody i paměť, napomáhá zvládnout stresové situace, starší lidé ocení jeho schopnost zpomalit pokles kognitivních funkcí.

Dnešní doba vyžadující rychlost sprintera a vytrvalost maratónského běžce klade na náš mozek nemalou zátěž. Není tedy divu, že se látky schopné podpořit mozkovou činnost stávají velmi populárními. Jestli před sebou máte náročné období, nebojte se je vyzkoušet.