Nejlepší je vychlazený

Aby gel fungoval co nejlépe, uchovávejte ho v ledničce. Jednak déle vydrží a jednak bude mít také dostatečně nízkou teplotu, která zpříjemní jeho použití. Tento gel dokáže nejen ulevit po spálení, ale má také regenerační vlastnosti, díky kterým se pokožka dá velice rychle zase dohromady.

Co si připravit na jeho přípravu


Na přibližně 100 ml chladivého gelu budete potřebovat:

  • 60 ml šťávy z aloe vera
  • 20 ml mandlového oleje
  • 3 ml glycerinu
  • 5 g allantoinu
  • 3 g xanthanové gumy
  • 5 kapek panthenolu
  • 3 kapky pomerančového esenciálního oleje
  • 3 kapky eukalyptového esenciálního oleje
  • 10 kapek extraktu z grapefruitových jader

Jak si připravit domácí šťávu z aloe

Šťáva z aloe very je hlavní ingrediencí gelu, má silné hydratační schopnosti a dokáže pokožku vyživit a zklidnit, pokud je podrážděná. Sehnat ji můžete v lékárně anebo na internetu. Pokud ale doma aloe veru pěstujete jako pokojovku, připravte si vlastní čerstvou šťávu vlastními silami. Seřízněte několik zdravých lístků rostliny, oloupejte z nich slupku a celé je vložte do odšťavňovače. To je asi nejjednodušší způsob, jak šťávu z aloe v domácích podmínkách získat. Samozřejmě ji můžete mačkat také ručně, ale dužnina z této rostliny je poměrně kluzká, takže ve vás tento proces zřejmě příliš nadšení nevyvolá.

Příprava samotného gelu

Do nerezové misky si navažte přesné množství xanthanové gumy a allantoinu a přimíchejte glycerin. Směs postupně míchejte, aby vytvořila kašičku a nebyly v ní kousky. Do takto připravené hmoty nakapejte esenciální oleje a panthenol a opět dobře promíchejte. Do druhé misky si připravte směs šťávy z aloe a mandlového oleje a za stálého míchání do ní přilijte rozmíchanou xanthanovou gumu s ostatními složkami. Gel pořád míchejte až do ztuhnutí. Nebojte se, potrvá to maximálně několik minut. Nakonec nakapejte extrakt z grapefruitových jader pro zakonzervování a gelem naplňte nádobku, ve které ho budete skladovat.

Jak gel používat

Nanášejte jej v dostatečně silné vrstvě na pokožku spálenou sluncem, nechte zaschnout, a pokud pořád pociťujete nepříjemné pálení, aplikaci opakujte. Gel samozřejmě nemusíte používat pouze v době, kdy je pokožka již spálená. Preventivní použití vám pomůže zbavit se různých drobných kožních defektů a nastartovat ve vaší kůži přirozené ozdravné procesy.