Jakkoliv ji známe nejčastěji z kuchyně buď pečenou nebo ve sladkokyselém nálevu, má také léčivé účinky. Obsahuje vitamin C a skupinu vitaminů B, čímž dokáže nakopnout imunitu. Vegetariáni a vegani rádi uslyší o vysokém obsahu železa, což ocení i chudokrevní „všežravci“.
Kromě toho obsahuje červená řepa vápník, hořčík, sodík, křemík, selen, zinek nebo karoten. Její složení podporuje detoxikaci (konzumace podporuje zdraví střev), pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, prý na sebe váže i těžké kovy. Podporuje oběhový systém a tím i prokrvování mozku – rozhodně by neměla chybět na jídelníčku starších lidí, kteří jsou ohrožení sklerózou nebo demencí. Pokud ji budete jíst pravidelně, prospěje to stěnám cév. Zabraňuje totiž jejich kornatění.

Připisují se jí antioxidační účinky (zejména díky betainu a betacyaninu), což z ní dělá skvělý prostředek na zpomalení stárnutí, včetně vzniku prvních vrásek. Zlepšuje stav kůže a vlasů, ale posílí i nehty. Při vnějším užití má antiseptické účinky – a zde není řeč jen o využití bulvy, ale i jejích listů. Ty mimochodem svým složením prý ještě převyšují podzemní část rostliny a rozhodně nepatří do koše. Přidejte je do smoothies nebo je zkuste přiložit na špatně se hojící rány. Protizánětlivý efekt lze využít i při léčbě bolesti v krku. Z řepy se dá vyrobit účinné kloktadlo, které slibuje úlevu do jednoho dne.

Pokud chcete mít řepu stále po ruce, připravte si z ní tinkturu. Zuzana Švédová ve své knize Štědrý bylinářův rok doporučuje nakrájet na kousky 250 g řepy a zalít je půl litrem 40% pálenky. Tinktura se nechá macerovat šest týdnů ideálně v temnu. Poté tekutinu sceďte a užívejte třikrát denně pro snížení cholesterolu, při detoxikaci, revmatických obtížích nebo pokud potřebujete zrychlit metabolismus. Mimo jiné se jí připisují blahodárné účinky při boji s onkologickými onemocněními.

Zdroj:
Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity
Zuzana Švédová: Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021