Bylinky vhodné pro zimní pěstování

I v bytě vám přes zimu s větší pravděpodobností vydrží takové druhy bylinek, které v našem podnebném pásmu přezimují na záhoně a nezmrznou. Díky jejich minimálním nárokům si na jejich pěstování může troufnout i naprostý zahrádkářský amatér. O které bylinky jde? Velice vděčně se vám za péči odmění pažitka, po citronech vonící meduňka, ale i petrželka či bazalka. Přímo ze semínek si pak můžete pro doplnění vitaminů vypěstovat třeba i řeřichu.

Pažitka je nenáročná a univerzální bylinka

Tato rostlinka by rozhodně ve vaší zimní bylinkové zahrádce neměla chybět. Hodí se do většiny pokrmů. Uplatníte ji v salátech, pomazánkách, ale i polévkách a její příjemně štiplavá chuť vám i v nejkrutějších mrazech připomene letní paprsky. Stačí na podzim vyrýt ze záhonu trs cibulek a nechat zakořenit v květináči. Ten pak přesuňte za okno do místnosti, kde teplota neklesne pod 12 °C. Pravidelně zalévejte, a pokud vše půjde, jak má, již za měsíc se můžete těšit z první úrody. Hnojit není potřeba, pažitka vydrží i bez hnojiva až do jara.

Meduňka vám zlepší náladu

Můžete se v zimě nechat ochudit o citronově svěží vůni a chuť meduňky? Vyrýpněte ještě před mrazy trs této jedinečné bylinky a přesaďte do květináče se spíše propustnou zeminou. Meduňku je dobré pro optimální růst alespoň ve čtrnáctidenních intervalech přihnojovat. Díky tomu vytvoří mohutné listy, které budou skvělým prostředkem pro uvolnění ucpaných dýchacích cest, ale i pro navození dobré nálady a zatočení se zimním splínem. Přidat ji ale můžete také do ovocných salátů, k pečenému masu anebo do omáček.

Co by byla kuchyně bez petrželky?

I tu si můžete vypěstovat za oknem. Opět před mrazy vyrýpněte několik rostlinek ze záhonu a odlomte jim všechny lístky kromě středových. Raději do většího květináče naklaďte na dno drenáž a přikryjte ji zeminou. Do té rostlinky zasaďte a květináč umístěte nejlépe za okno. Petrželka je stejně jako pažitka velmi univerzální bylinka, kterou uplatníte do polévek, pomazánek, salátů, ale i na zdobení chlebíčků. Snažte se ji ale co nejméně tepelně upravovat, abyste předešli zbytečnému úbytku vitaminů.

Uvařte si pro zlepšení nálady jemnou polévku s krevetami a petrželkou.

Nemáte bylinky na zahrádce?

Klidně si je můžete koupit v květináči již předpěstované anebo si je sami vypěstovat ze semínek. Této variantě je nakloněna univerzální řeřicha, kterou můžete na substrát vysévat v průběhu celého roku. Bude vám stačit mělká miska nebo tácek naplněný substrátem, který posypete semínky a budete udržovat vlhký. Opravdu si dejte pozor, aby substrát nevyschnul, rostlinky řeřichy jsou na sucho velmi citlivé. Půjde-li vše dobře, můžete se v průběhu několika dní těšit na sklizeň. Řeřichu je ideální ostříhat nůžkami na bylinky rovnou na chleba a vychutnat si tak nejen plody své práce, ale také přísun velkých dávek vitaminů B a C, hořčíku a železa.