Bylinky, u kterých je třeba být na pozoru

Nejen v případě těhotenství platí, že je potřeba se vyhnout nadměrnému užívání bylinek. Pořekadlo: "všeho s mírou" platí ale v tomto období dvojnásob. Malé dávky koření užívané v pokrmech prakticky nemohou uškodit. Jejich účinky se ještě snižují sušením. Horší je to ale s čerstvými bylinkami a případnými nálevy nebo čaji z nich. Těhotné ženy by se měly úplně vyvarovat bazalky, která stimuluje děložní stahy, hřebíčku, skořice ovlivňující negativně hladinu cukru v krvi, šafránu, ale také například třezalky. Ta může zapříčinit nižší porodní váhu novorozence. Nedoporučuje se ani užívání šalvěje a oregana, celeru či petrželové natě. Žádná bylinka však nemá tak silné účinky, aby ukončila těhotenství. Přesto je dobré o jejich účincích vědět, a v případě potíží a hrozícího potratu se jejich konzumaci raději úplně vyhnout.

Které bylinky si dopřát?

Když v těhotenství vlastně téměř nic nemůžete? Neexistuje snad maminka, která by se po dobu těhotenství nesetkala s některými běžnými chorobami, virózami, kašlem nachlazením, o ranních nevolnostech v období prvních třech měsíců těhotenství ani nemluvě. Právě v těchto případech mohou být bylinky řešením, ale jen ty vhodné. Například lipový čaj pro vypocení anebo šípkový čaj pro zmírnění průběhu nachlazení je dobrým řešením. Pro zmírnění kašle se nemusíte bát sáhnout po jitrocelovém sirupu a místo antibiotik si dopřejte raději česnek.

Mohlo by vás zajímat: Jóga pro těhotné (3. trimestr)

Na ranní nevolnosti se zázvorem

Zázvor je v případě těhotenských nevolností spásou. Jediné, co vám v jeho případě hrozí, je předávkování a to, že vám po několika měsících pravidelné konzumace zkrátka přestane chutnat. Díky jeho účinkům si ho ale i tak dopřejete znovu. Naštěstí existuje mnoho různých forem. Zázvor můžete popíjet ve formě odvaru, existují i zázvorové bonbony, a takový kandovaný zázvor také není k zahození. Pálení žáhy, které je u těhotných žen časté, může zmírnit heřmánkový čaj. I ten má pozitivní vliv na těhotenské nevolnosti. Vhodný je rovněž čaj z listů červeného maliníku. Ten se může v omezeném množství pít celé těhotenství. Rozhodně se na něj však zaměřte a konci těhotenství. Posiluje totiž děložní svaly a díky tomu usnadňuje porod. Přesto je nutné sledovat jeho účinky na organismus, protože u některých žen mohou silné kontrakce vést k předčasnému porodu. Proto tento čaj pijte vždy jen po poradě s lékařem. Ostatně s tím konzultujte v těhotenství užívání všech bylinek. Každé těhotenství je totiž jiné a jen lékař, který zná jeho průběh, může doporučit vhodné prostředky, které ho podpoří a neuškodí mu.

Zdroje:

1. www.bylinkyprovsechny.cz

2. STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.