Nejvýznamnější účinky lnice?

Lnice květel (Linariavulgaris) je bylinkou, která je ideální k ošetření sliznice trávicí soustavy. Dopřát by si ji tedy měli ti, kteří chtějí zlepšit své trávení. Pomáhá také při nadýmání a plynatosti. Bylina se může užívat v podobě čaje nebo tinktury. Tato rostlina je také vynikajícím prostředkem na čištění jater. Pomáhá odstraňovat toxiny z těla a zlepšuje fungování této důležité žlázy. Lnici lze také použít při léčbě průjmových onemocnění, protože má zklidňující účinky na trávicí systém. Pomáhá ale také lépe fungovat ledvinám a má močopudné účinky. Dokonce byla pozorována i schopnost rozpouštět močové kaménky. Užívat ji můžeme ale také zevně. Lnice je skvělou bylinkou eliminující negativní důsledky cévní a žilní nedostatečnosti v podobě například křečových žil, hemoroidů nebo popraskaných žilek v obličeji. Při jejím užívání by ale měli být na pozoru těhotné a kojící ženy, pro které se nehodí.

Co sbírat z lnice?

Celou rostlinu se žlutými květy můžete sbírat od června až do září. Nejlepší je sbírat ji za suchého počasí a v místech, kde nehrozí žádné znečištění. Při řezu ponechte několik centimetrů stonku, aby rostlina mohla regenerovat. Kromě toho spodní část stonku je tvrdá a tedy hůře použitelná. Proto je možné sbírat i jen její vrcholky a květy. Celou nať můžete pak sušit zavěšenou na dobře větraném místě bez přístupu přímých slunečních paprsků.

Tip redakce: Když už se vydáte sbírat lnici, můžete cestou natrhat i další zázračné býlí. Na které bylinky a jedlé plody se vypravit na podzim.

Tinktura z lnice

Tuto bylinu lze používat čerstvou nebo sušenou. Z obou variant lze připravit účinnou tinkturu k vnitřnímu užívání. Na přípravu tinktury je ideální použít květenství. To natrhejte na malé kousky, zalijte vysokoprocentním lihem nebo pálenku a sklenici umístěte na světlé a teplé místo, ideálně za okno. Její obsah nechte louhovat přibližně měsíc, pravidelně ho při tom protřepávejte. Poté přeceďte a hotovou tinkturu uložte do chladu a temna. Tinkturu můžete užívat přímo anebo jí několik kapek přidat do vody a vypít.

Vychutnejte si lahodný nálev

Vzhledem k tomu, že lnice samotná nemusí každému chuťově vyhovovat, je doporučeno nálev obohatit i o další bylinky. Typicky se hodí například heřmánek, třezalka anebo měsíček. Pro lepší trávení můžete do čajové směsi přidat i několik semínek fenyklu. Bylinky přelijte horkou vodou a nechte zhruba 10 minut pod pokličkou vylouhovat. Poté přeceďte a případně dochuťte medem. Nezapomínejte na to, že bylinkové čaje by se měly pít vždy mírně teplé.

Olej z lnice na mazání

Z lnice si snadno doma připravíte také olej, který je zvláště účinný na řešení projevů cévní nedostatečnosti. Křečové žíly, bércové vředy, hemoroidy, to je to, s čím si lnice výborně poradí. Jak na něj? Lehce zavadlou kvetoucí nať vložte natrhanou na malé kousky do sklenice a zalijte kvalitním olivovým olejem. Nechtě alespoň 3 týdny za občasného protřepání macerovat na světlém místě. Poté sceďte a přesuňte na chladné a tmavé místo vhodné pro dlouhodobé uchování. Takto připraveným olejem masírujte několikrát denně postižené místo. Buďte jemní a používejte spíše krouživé pohyby.

Zdroje:
1. MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Bylinky: léčivá moc přírody. Praha: Brána, 2017. ISBN 978-80-7243-943-0.
2. https://lindamahelova.cz/