Kontryhel poznáte podle typického vějířovitého tvaru tmavě zelených listů s vroubkovanými okraji, v jejichž středu se zachycují kapky ranní rosy – odtud vznikl lidový název ‚rosička‘. Kvítka jsou drobná a žlutozelená a kvetou od května do září, což je i doba sběru této bylinky. Sklízí se nať a listy. Dejte si ale pozor, ať sbíráte tu správnou rostlinu.

„Okrasný kontryhel není ke sběru vhodný, protože neobsahuje účinné látky.

Nasbírejte si ten, který roste ve volné přírodě,“ radí bylinářka Linda Mahelová.

Účinné látky: Kontryhel obsahuje třísloviny (látky se svíravým účinkem), silice (působí protizánětlivě, usnadňují vykašlávání a uvolňují křeče), horčiny (podporují trávení), vitamin C a další látky. Je také zdrojem fytohormonů, rostlinných hormonů, které v lidském těle dokážou stimulovat hormonálně řízené procesy.

Na co se užívá: Ocení ho především ženy, protože zabírá na celou řadu ženských problémů.

Těhotné (s výjimkou posledních pár týdnů před porodem) by se mu ale měly vyhnout, stejně jako lidé se zvýšenou srážlivostí krve a nedostatkem železa.

Pro své stahující účinky se kontryhel používá do krémů na vyhlazení pleti, celulitidu a strie, ale také do kloktadel na výplachy úst při krvácivosti dásní.

Užívá se i při nemocech žaludku, zánětech střev, plynatosti a průjmu. Dále pomáhá při léčbě zánětů horních cest dýchacích.

Připravte si lahodný čaj

Popíjení kontryhelového čaje je výtečný doplněk při léčbě gynekologických potíží, jako jsou výtoky a záněty nebo bolestivá, nepravidelná či silná menstruace. Po porodu přispívá nálev z kontryhelu k rychlejšímu hojení lůna a zpevnění pánevního dna, později zase zmírňuje problémy provázející období klimakteria. Čaj si připravíme tak, že hrst sušeného kontryhele zalijeme litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Doporučuje se pít dva šálky denně, nejlépe nalačno.

Mast z kontryhele

Mast připravíte tak, že do rozpuštěného bambuckého másla přidáte hrst kvetoucí kontryhelové nati, směs budete dvacet minut ohřívat na mírném plameni a pak přecedíte do kelímků. Při přípravě oleje nechte nejprve kvetoucí nať zavadnout (olej se nebude kazit). Hrst zavadlé natě pak přelijte kvalitním rostlinným olejem lisovaným za studena a bylinku v něm nechte macerovat na světlém místě dva až čtyři týdny. Následně přeceďte do tmavé lahve.

Zdroj:
časopis Kondice 5/2019