Éterický olej

Pro své antialergické účinky je heřmánek vhodný při léčbě senné rýmy a astmatu. Buď můžete s ručníkem přes hlavu inhalovat nad hrncem s heřmánkovým odvarem, nebo do horké vody přidat pár kapek heřmánkového oleje. Jak ho vyrobit? Sterilní lahvičku naplňte čerstvými květy heřmánku a zalijte je olivovým olejem. Květy musí být v oleji zcela ponořené. Lahvičku uzavřete a nechte ji stát 14 dní na slunci. Každý den ji několikrát otočte, aby se olej promíchal. Poté ho uchovávejte v lednici.

Heřmánek lékařský nebo také pravý najdete podél polních cest, v obilných polích nebo na rumištích. Dejte pozor, ať si ho nespletete s heřmánkovcem nebo rmenem. Pomůže jednoduchý test: květní lůžko heřmánku je po rozříznutí vypouklé a duté. Heřmánek také jako jediný ze zmíněných bylin výrazně a příjemně voní.

Účinky

Heřmánek je univerzální léčivka. Obsahuje více než 120 účinných látek, díky čemuž má široké využití. Díky obsahu silic působí protizánětlivě a dezinfekčně a také zmírňuje bolest.

Látka spiroéter uvolňuje křeče a napětí v bolavých svalech a pomáhá tak i při bolestivé menstruaci. Navíc podporuje pocení (k tomu účelu je ideální popíjet směs heřmánku a lípy). Hořčiny zase prospívají trávení. Heřmánek zabírá i při žaludečních potížích a nadýmání, pomáhá při průjmech a křečích zažívacího ústrojí. Na zlepšení trávení, proti kolikám a na uklidnění lze heřmánkový čaj přidávat i do mléka pro kojence.

Zevní užití

Zevně se používá na obklady nebo do mastí na špatně se hojící rány, vyrážky, opruzeniny a hemoroidy. V létě se hodí na ošetření spálenin, urychluje hojení kůže a předchází tvoření jizev. Při aftech, bolestech v krku a jiných onemocněních dutiny ústní včetně zubního kazu se používá v kloktadlech. Nálevem lze vymývat zanícené oči, při rýmě a zánětu průdušek ho můžete inhalovat. V kosmetice se kromě hojivých krémů užívá i v odvarech na zesvětlení vlasů.

Tip Michaely Weissové, zabývající se léčbou potravinami na webu slunecnyzivot.cz

Léčivá heřmánková mast 50 g vepřového sádla zahřejte a vsypejte do něj dvě plné hrsti čerstvých květů. Když směs vzkypí, promíchejte ji, přiklopte pokličkou a nechte přes noc na chladném místě. Druhý den směs mírně zahřejte a proceďte přes jemné plátýnko nebo sítko. Nalijte mast do čistých uzavíratelných skleniček. Kdo nechce používat sádlo, může zkusit včelí vosk – čtyři lžíce rozpusťte v hrnci a pokračujte stejným způsobem. Před použitím masti doporučuji postiženou partii omýt vodou bez mýdla a dobře vysušit. Mast se nanáší v tenké vrstvě 2–3× denně.

Zdroj:
časopis Kondice 7/2019