Pokud s bylinkářstvím začínáte, březové listy jsou ideálním prubířským kamenem, respektive rostlinou. Dobře schnou a jsou odolné vůči zapaření, takže vám jen tak neshnijí a nesplesniví. Sbírají se od dubna do června, ideálně když jsou ještě lepkavé, a suší se na stinném místě při teplotě do 40 stupňů.

Léčivé látky:

Březové listy a pupeny obsahují flavonoidy, silice, třísloviny, pryskyřici, vitamin C a fytoncidní látky s antibiotickým účinkem, v nepatrném množství i saponiny.

Účinky:

Pro svůj odvodňovací, močopudný efekt a zároveň minimální zátěž na ledviny slouží březové listy jako příměs urologických čajů. Odvodňování ulevuje lidem s ledvinovými kameny, i těm s bolavými revmatickými klouby nebo dnou. Popíjení březového čaje prospěje i při detoxikaci, po lymfatické masáži nebo při redukční dietě. Podporuje totiž činnost jater a slinivky a tím organismus připravuje na spalování tukových zásob. Odvar a koupel z listů a větviček přináší úlevu při ztuhlosti a bolesti svalů a kloubů. Odvar můžete používat i na oplachování vlasů – budou díky němu lesklejší a rychleji porostou. Na rozdíl od kopřivového odvaru je ten březový vhodný na všechny barevné odstíny vlasů.

Březový čaj:

Lžíci nařezaných březových listů zalijte šálkem vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat, sceďte a pijte 3× denně. V případě využití nasušených listů je potřeba je nejprve nalámat či rozdrolit, aby se do nápoje vylouhovalo co největší množství léčivých látek.

Zajímavost:

Prášek z usušené namleté kůry se používal při léčbě lišejů. Bílý pigment betulin, který je v kůře obsažen, má totiž protizánětlivé účinky. Dnes se jeho chemické deriváty testují v rámci výzkumu léčby HIV.

Zkvašením mízy zase vzniká ‚březové víno‘, známé především v severských zemích.

Tip z knihy

Březový masážní olej

Na zanícenou pokožku a celulitidu

V uzavíratelné nádobě smíchejte 750 ml (3 hrnky) libovolného oleje (třeba mandlový, kokosový nebo jojobový) se dvěma hrstmi čerstvého nasekaného březového listí, přidejte tři lžíce vodky nebo lihu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Promíchejte a nechte tři týdny stát na stinném, ale teplém místě. Pak přeceďte přes mušelín a slijte do lahví. Vydrží 6 až 12 měsíců. Před použitím dobře protřepejte.

Zdroj:
časopis Kondice 4/2020