Základní čajová směs na žlučník

Zklidňující bylinky jsou ideální nejen pro podporu rozbouřeného žlučníku, ale také pro celkovou úlevu a posílení organismu. Jen je důležité vědět, po kterých sáhnout. Naprosto univerzální bylinkou je v tomto ohledu měsíček lékařský. Má hojivé účinky na všechny sliznice a kromě přirozených antibiotických vlastností dokáže také zlepšit chuť čajové bylinné směsi na žlučník. Ta by měla kromě měsíčku obsahovat i mátu peprnou, heřmánek pravý a nahořklý pelyněk.

Tato kombinace působí opravdu zázračně. Heřmánek pomáhá uvolnit křeče a má protizánětlivé účinky, pelyněk je základní bylinkou na žlučník, která podporuje zažívání, a máta peprná zase zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a kromě toho krásně voní a samozřejmě i chutná. Posilující nápoj z měsíčku, pelyňku, heřmánku a máty si můžete připravit doma jednoduše tak, že smícháte 1 lžičku sušené směsi od každé bylinky a množství, které vám vznikne, zalijete 250 ml studené vody a přivedete k varu. Poté ihned sejmete z ohně a necháte pod pokličkou přibližně 20 minut louhovat.

Jaké další bylinky se hodí?

S rozmarýnem vyřešíte i akutní záchvat

Velmi účinnou bylinkou na žlučník a trávení obecně je také rozmarýn, který podporuje tvorbu žluči a pomáhá k celkovému prokrvení trávicí soustavy. Rozmarýn vám pomůže také s lepším psychickým rozpoložením a uleví dokonce i při akutních velmi bolestivých stavech spojených s nedostatečným fungováním žlučníku.

Rozmarýn má rovněž skvělé povzbuzující schopnosti při zevním použití. Vyrobte si z něj mýdlo na horké letní dny.

Bazalka je v ájurvédě považována za všelék

Bazalku je dobré užívat dlouhodobě. Dokáže totiž pozitivně ovlivnit většinu tělesných procesů včetně trávení. Několik lístků bazalky si můžete přidat do jídla anebo si z nich uvařit čaj. Z bazalky si můžete připravit také velice účinnou tinkturu. Stačí do 100 ml alkoholu naložit 5 lístků bazalky a nechat macerovat na chladném místě bez přístupu vzduchu alespoň 14 dní, lépe měsíc. Poté slijte a užívejte přibližně 10 kapek denně.

Řepík léčí všude, kde se vyskytne

Řepík má silné hojivé a protizánětlivé účinky. Kromě toho pomůže s detoxikací jater a udržuje odpovídající hladinu cholesterolu. Při dlouhodobém užívání také zlepší kondici žaludeční a střevní sliznice a podpoří činnost žlučníku. I řepík je nejefektivnější ve formě tinktury. Připravíte ji podobně jako v případě bazalky.

A další bylinky?

Bylinek, které pomáhají se žlučníkem, je opravdu mnoho. Naším výčtem to rozhodně nekončí. V minulosti se jako koření do polévek přidával například rozrazil, který pomáhá změkčovat žlučníkové kameny, ale pomůže i se záněty žlučníku a trávicí soustavy obecně. Většina z nás zná určitě také ostropestřec mariánský, který patří k nejčastěji užívaným bylinkám na játra. Kromě nich má pozitivní vliv i na funkci žlučníku a produkci žluči. Velmi účinně si s nedostatečností trávení poradí také jalovec, který pomáhá organismu využít žluč.

Jak podpořit žlučník životosprávou

Jestliže vás jednou chytne žlučník, je dobré se dalších záchvatů vyvarovat například tím, že přestanete ve zvýšené míře konzumovat příliš tučné a smažené pokrmy a budete se snažit o udržení odpovídající tělesné hmotnosti. Častým spouštěčem žlučníkového záchvatu bývá také nadměrný stres. Toho se sice nelze úplně vyvarovat, zvláště pokud chodíte do práce, ale i tak je možné se naučit uvolňovat a meditovat a čas od času stres vyměnit za příjemný zážitek. Ocení to nejen vaše hlava, ale právě i zažívání včetně žlučníku.