Hřebíček dobře chutná, ale i pomáhá

Hřebíček působí jako přírodní analgetikum a také antiseptikum, což lze využít i při léčbě bolesti v krku. Můžete přímo cucat koření, ale zřejmě si na něm takto moc nepochutnáte. Vhodnější tak může být přidat si jej jednoduše do čaje. Připravit si můžete i speciální léčivou limonádu. Stačí vám na ni 6 hřebíčků, 2 kuličky nového koření a kousek zázvoru a skořice. Směs koření nechte vařit 10 minut v půl litru vody a po zchladnutí popíjejte průběžně celý den.

Věděli jste, že hřebíček můžete využít i při hubnutí? Pomáhá totiž urychlovat zpomalený metabolismus a podporuje odchod plynů ze střev.

Zkuste si vykloktat sůl

Choroboplodné zárodky účinně „vyžene“ i obyčejná sůl. Stačí si připravit kloktadlo z půl lžičky soli, kterou necháte rozpustit ve sklenici vody. Může být teplá i studená, podle toho, jak vám to více vyhovuje. Sůl použijte ideálně mořskou. Solným roztokem pravidelně kloktejte, nejlépe každé dvě hodiny a nebojte se dostat až hluboko k mandlím. Pozor ale na to, abyste solný roztok nespolkli.

Kloktat můžete zázvor s anýzem

Zázvor je velmi univerzální léčivka. Nejenže si z něj můžete při nachlazení uvařit výborný čaj, klidně jej použijte i jako základ pro kloktadlo při úporné bolesti v krku. Zázvor má protizánětlivé a antibakteriální účinky a hodí se jak na léčbu bolesti v krku, tak na urychlení návratu ztraceného hlasu. Pro tento účel jej nadrobno nastrouhejte, smíchejte s anýzovým kořením a svařte ve dvojnásobném množství vody. Nechte 10 minut odstát a zchladnout a ještě vlažný roztok použijte ke kloktání. Když budete touto zázračnou tekutinou kloktat pravidelně každou hodinu, můžete si být jistí, že se vám hlas vrátí o několik dní dříve než obvykle.

Tvarohový obklad uleví

Dalším účinným prostředkem na bolest krku z ledničky je překvapivě i tvaroh. Vyrobíte si z něj zábal, a to velice jednoduše: Tvaroh naneste ve vrstvě cca centimetr na šátek, který složíte tak, aby se tvaroh kůže přímo nedotýkal. Použít můžete například plátýnko nebo dětskou plenu. Vytvořený zábal přiložte na krk. Krk ještě obmotejte ručníkem a vše ponechte na místě asi 3 hodiny. Poté můžete celý postup zopakovat s čerstvým tvarohem. Takto použitý tvaroh už raději nekonzumujte a vyhoďte jej.

Cibulový sirup s medem

Zachránit vás může také obyčejná cibule. Máte-li doma navíc med, zvládnete si připravit účinnou domácí „medicínu“. Stačí cibuli nakrájet nadrobno, vymačkat šťávu a tu smíchat s medem. Po lžičkách tuto směs užívejte třikrát denně. Tento sirup milují díky jeho sladké chuti především děti a právě pro ně je také vhodný více než sirup z lékárny díky absenci konzervačních prostředků. Z cibule si můžete vyrobit i cibulový výluh. Tu nechte asi 30 minut vařit a horký výluh pravidelně popíjejte. Anebo si rovnou uvařte poctivou českou cibulačku, na které si ještě navíc pochutnáte. Přidat do ní můžete třeba brambory, které jsou mimochodem také velmi účinným prostředkem při bolesti v krku.

Sáhněte i po obyčejné bramboře

I brambory se u vás doma pravděpodobně najdou. A při bolesti v krku může být právě tato oblíbená příloha k pokrmům tím, co vás „zachrání“. Pomůže vám bramborový zábal. Jak na něj? Uvařte brambory v osolené vodě, poté je rozmačkejte a ještě teplé rozložte na šátek ve vrstvě asi centimetrové tloušťky. Šátek složte tak, abyste si brambory nepřikládali přímo na krk, a aplikujte. Šátek si na krku ponechte přes noc. Poté jeho obsah zlikvidujte. Tak co? Je vám lépe?