Výživu pleti máte na dosah ruky

Nic si s povadlou a unavenou pletí neporadí lépe než potraviny, které máme kdykoli k dispozici. Samozřejmě pokud zrovna nestíháte, můžete si koupit předem připravenou pleťovou masku v obchodě. U té je ale malá pravděpodobnost, že bude namíchána na míru vaší pleti, a proto její účinky nebudou patrně tak vysoké, jaké by mohly být, pokud byste si masku sami doma namíchali z čerstvých surovin.

Prvním krokem je peeling

Unavenou pleť je potřeba nejprve zbavit drobných částeček kůže a dokonale vyčistit. Samozřejmostí je odlíčení a pečlivé omytí vlažnou vodou. Poté pomůže peeling. Ten domácí si připravíte z kvalitního oleje a mořské soli. Pro projasnění a vypnutí pokožky můžete přidat i hrubě mletá zrnka kávy. Na přibližně 100 g peelingu budete potřebovat 4 čajové lžičky oleje, 90 g soli a 10 g mleté kávy.

Vše důkladně smíchejte a ihned nanášejte kruhovými pohyby na obličej. Vyhněte se oblasti očí, avšak kruhy pod očima jemně promasírujte. Netlačte příliš na pokožku, abyste si ji zbytečně nepodráždili. Po nanesení se nebojte peeling nechat zhruba 10 minut působit a teprve poté opláchněte. A jaký olej použít? To závisí na typu vaší pleti. Na tu se sklony k akné a problematické pokožce je nejlepší olej konopný nebo z lískových oříšků. Citlivá pleť zase ocení meruňkový olej a stárnoucí unavené pokožce uděláte nejlépe arganovým nebo jojobovým olejem. Nemáte-li je ale zrovna po ruce, nouzově si můžete vystačit i s kvalitním panenským olivovým olejem.

Namíchejte si masku na míru

Pleť bez života s objevujícími se vráskami potřebuje především dokonalou hydrataci. Jedině tak se stane vláčnou, svěží a hebkou na dotek. Vsaďte na kombinaci medu, dodávajícího pokožce hebkost, bílého jogurtu se skvělým čisticím účinkem, kokosového oleje pro projasnění pokožky a banánu, pracujícího na odstranění vrásek. Masky z přírodních surovin si připravujte vždy čerstvé, dlouhodobé skladování by jejich účinky zničilo.

Jak na výrobu banánové masky?

Rozmačkejte v misce vidličkou 1 banán. Přidejte 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu nejlépe s živými kulturami a 1 lžičku medu. Vše pořádně promíchejte a přidejte přibližně 1 lžičku kokosového oleje tak, aby vznikla tuhá pasta. Chcete-li, aby se vaše pleť zbavila vrásek a působila mladistvěji, můžete do masky jemně přimíchat sníh z jednoho vaječného bílku. Takto připravenou směs naneste na obličej a nechte přibližně půl hodiny působit. Poté smyjte vlažnou vodou, osušte a nechte pleť alespoň hodinu odpočívat. Následně můžete nanést vyživující hydratační krém anebo přírodní regenerační pleťový olej, který vaší pokožce dodá potřebnou výživu a zároveň ji nezatíží.