1. Chodíme na vánoční výlet

Každý rok na Štědrý den vyrážíme s dalšími dvěma rodinami na výlet do přírody – v lese si uděláme oheň, uvaříme si na něm polévku, ochutnáme si navzájem svoje cukroví a vánočky. Nejde nám o kilometry nebo o rychlost, ostatně máme s sebou i malé děti, spíše o ten společný prožitek.

Anna, střední Čechy

2. Celé Vánoce si vaříme domácí čokoládu

Během roku to neděláme, protože je s tím spousta práce, navíc co si budeme říkat, je to i hodně kalorické pití. Ale o svátcích platí jiná pravidla – a u nás doma ji máme mnohem raději než cukroví, protože například zahřeje, když se vracíme z venku nebo když se po ránu probouzíme do vychladlého domu.

Zuzana, Brno

3. Hledáme sníh

I když bydlíme ve velkém městě, kde pravidelně není během svátků ani trocha sněhu, s přítelem každé Vánoce vyrážíme někam, kde je ho spousta, i když ani jeden z nás nelyžujeme a nehodláme to měnit. Najdeme si vždycky ubytování na noc či lépe dvě někde v horách, kde střídáme výpravy ven s ležením v teple a spoustou knížek.

Klára, Praha

4. U cukroví sjíždíme vánoční hity

Scházíme se těsně před svátky každý rok s kamarády, společně vyrábíme nepečené cukroví, hlavně vosí hnízda a skvělé malinové norské kuličky, a pouštíme si u toho ty největší vánoční hity z celého světa, na jaké si jen dokážeme vzpomenout. Pouštíme si je pěkně nahlas a nakonec si dáme nějakou vánoční filmovou klasiku, většinou je to Láska nebeská.

Matěj, jižní Čechy

5. Každý rok něco nového na stromeček

Máme samozřejmě sadu rodinných vánočních ozdob, na které nedáme dopustit. Používáme je pořád a neřešíme, zda je zrovna trendy modrý nebo červený stromeček. Ale každý rok k nim něco přidáme, přičemž výběru věnujeme fakt velikou pozornost. Chceme, aby nové ozdoby připomínaly něco, co jsme za uplynulý rok zažili.

Dana, Praha

6. Učíme se obdarovávat

S dětmi jme zavedli zvyk, že vždycky před Vánoci probereme jejich hračky a knížky a část těch, které jsou v dobrém stavu, pošleme dál například dětem osamělých rodičů nebo rodinám, které na tom nejsou moc dobře. K věcem od nás vždycky ještě něco dokoupíme, třeba podle toho, co si neznámé děti přejí. Není těžké najít charitu, která organizuje podobné sbírky.

Monika, Beroun

7. Večeře z fast foodu

Jednou jsem byla pracovně v Japonsku a s překvapením jsem zjistila, že tam považují za vánoční a slavnostní jídlo z jednoho řetězce, který prodává kuřecí jídla. Když jsem o tom pak vyprávěla dětem, přišlo jim to skvělé, už proto, že do fast foodu s nimi nechodíme a je to pro ně vzácnost. Od té doby si vždycky na jeden vánoční svátek, zatímco pořádáme pyjama day a ležíme u filmů, objednáváme domů právě tohle jídlo.

Markéta, Praha