Olivový olej: 1 lžička každý den

Pro zdraví: Snižuje množství špatného cholesterolu, a přispívá tak k ochraně před srdečními onemocněními. Má lehce projímavé účinky a snižuje krevní tlak. „Vybírejte si panenský olej a přidávejte ho do jídla až na konec, aby neprošel teplem. Ideálně lžičku denně, ale můžete i více,“ doporučuje nutriční terapeutka ze studia Yogata Ivana Jungová.
Pro krásu: Zvláčňuje a vyživuje pokožku, vlasy i nehty. Koupel s kapkou olivového oleje pomůže suché kůži, rozehřátý olej prospěje křehkým a vysušeným nehtům. Můžete ho vetřít i do suchých konečků vlasů. Prospěje také citlivé pokožce miminek.
Tip Kondice: Zkuste si ho kápnout na pečivo místo másla a přidejte zeleninu a sýr.

Sezamový olej: 1–2 lžičky 3× týdně

Pro zdraví: Snižuje množství špatného cholesterolu. Díky vysokému obsahu karotenů, hořčíku, vápníku a zinku léčí choroby sliznic, kůže, nehtů a vlasů. „Působí preventivně proti osteoporóze a léčebně při zlomeninách kostí,“ říká nutriční terapeutka Jungová. Kromě toho příznivě ovlivňuje nervové choroby, deprese a psychózy a zvyšuje imunitu.
Pro krásu: Výborně poslouží nejen jako šetrný pečující olejíček pro děti, ale i jako dámská prevence proti striím nebo k masáži jizev.
Tip Kondice: Dodá nezaměnitelný šmrnc všem asijským jídlům. Oživí ale i salát, polévky a kaše.

Arašídový olej: 1–2 lžičky 2× týdně

Pro zdraví: Je vynikající na nervovou soustavu, podporuje krvetvorbu a snižuje kazivost zubů. Má velké množství karotenu, vitaminů skupiny B a minerálních látek (draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu i síry). „Doporučuju užívat dvakrát týdně,“ radí Jungová.
Pro krásu: Pomáhá od lupů, vyživuje suchou pokožku a zmírňuje ekzémy. Výborně se hodí na masáž bolavých zad.
Tip Kondice: Chutná skvěle hlavně v asijské kuchyni, dobře se nám na něm i fritovalo. Pokud máte alergii na oříšky, obloukem se mu vyhněte!

Olej z hroznů: 1 lžička denně

Pro zdraví: Snižuje riziko cévních chorob a trombózy a chrání před infarktem. U mužů příznivě ovlivňuje prostatu a potenci, u žen zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze. Také zlepšuje cholesterol a funguje jako silný antioxidant. Denně si dejte jednu lžičku nalačno.
Pro krásu: Zajistí výživu zralé a aknózní pleti. Navíc podporuje hojení drobných ran.
Tip Kondice: Chutná nám v zeleninových salátech.

Mandlový olej: 1 lžička za 14 dní

Pro zdraví: „Díky vysokému obsahu hořčíku upravuje různé neurózy a psychické potíže. Také zvyšuje imunitu a zlepšuje činnost srdce,“ upozorňuje nutriční terapeutka. Jeho výrazná mandlová chuť a vůně nejlépe vynikne v zákuscích.
Pro krásu: Na péči o pleť se hodí víc než do jídla. Zlepší stav nehtů, vlasů i pokožky. Prospívá hlavně dětské a velmi suché pokožce.
Tip Kondice: Určitě ho zkuste kápnout do koupele. Pokožka bude jemná a vláčná.

Olej z vlašských ořechů: 1 lžička týdně

Pro zdraví: Je bohatý na vitaminy skupiny B, vápník a fosfor, díky čemuž příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. „Hodí se tak při nervových onemocněních, při studijní i duševní zátěži, ale i tehdy, když máte náročnou práci,“ radí Jungová. Navíc posiluje imunitu a zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky. Stačí jednou týdně přidat lžičku do jídla nebo do salátu.
Pro krásu: Hodí se na vlasový zábal nebo koupel pro nehty.
Tip Kondice: Jeho oříšková chuť skvěle vynikne v salátech. Pokud ho budete zahřívat, počítejte s tím, že trochu zhořkne.

Sójový olej: 1 lžíce týdně

Pro zdraví: Eliminuje špatný cholesterol, působí příznivě na nervovou soustavu, chrání cévy před aterosklerózou a zlepšuje látkovou přeměnu a stav pokožky. Obsahuje velké množství vitaminu E, karotenů a nenasycených mastných kyselin. „Dejte si jednou za týden nebo čtrnáct dní lžíci,“ doporučuje Jungová.
Pro krásu: Hodí se hlavně na regenerační masáže, a to i aknózní a mastnou pleť.
Tip Kondice: Nehodí se na smažení, ale zato se do něj dobře nakládá zelenina. Chutnal nám i v salátu.