Některé bylinkové čaje mohou zdraví ženy i plodu významně podpořit, jiné jim mohou ublížit. Tyto tři bylinkové čaje jsou bezpečné a navíc přispívají k hladkému průběhu těhotenství. Vždy se ale raději poraďte se svým lékařem s ohledem na váš konkrétní zdravotní stav a probíhající fázi těhotenství.

Meduňka na zklidnění

Čaj z této bylinky si můžete dopřát i v době očekávání. Přispívá ke zklidnění a ulevuje od nervového vypětí. Pomáhá také při bolestech hlavy a především pomáhá s usínáním, se kterým mohou mít některé těhotné ženy problém. V neposlední řadě meduňka působí proti nadýmání a proti bolestem břicha. Uvařte si jeden až dva šálky denně a popíjejte je teplé.

Rooibos jako alternativa

Tento typ čaje obsahuje velké množství antioxidantů a minerálů (například vápník a hořčík). Na rozdíl od zelených a černých čajů ale neobsahuje žádný kofein, proto je bezpečný i pro nastávající matky. Ze zdravotních benefitů bychom měli zmínit příznivý účinek na trávení. Dokáže také zmírnit reflux, což těhotné ženy určitě ocení. I zde platí, že si můžete dopřát 1-2 šálky čaje za den. Rooibos má podobnou chuť jako černý čaj, dobře se tedy kombinuje s mlékem nebo s medem. Ochutit jej můžete i citrónem.

Maliník těsně před porodem

Čaj z listů, nikoliv z plodů, maliníku spouští stahy dělohy a je proto vhodné jej pít až ke konci těhotenství, konkrétně od konce druhého trimestru. Určitě jej nepijte v prvním trimestru! Čaj z maliníku si uvařte jako přípravu na porod a můžete ho popíjet i během porodu. Obvyklá dávka jsou dva šálky. S blížícím se termínem můžete pití navýšit na tři šálky za den. Podobné účinky má i čaj z listů jahodníku.