Jste-li už trochu pročištění a pozorní k sobě, s příchodem jara zjistíte, že chutě se vám přirozeně mění. Ztrácí se chuť na těžší sladké pokrmy. Tělo si přirozeně říká o lehčí stravu a tím se připravuje na jarní očistu. V tomto období je ještě vhodné teplé lehké jídlo, které je dobře stravitelné a nezatíží vás. Vařte kratší dobu, ideální úpravou zeleniny je blanšírování nebo vaření v páře. Omezte solení a místo toho použijte koření, které zlepšuje zažívání (pepř, kmín, kurkumu, tymián, koriandr).

Na chvíli vynechte zcela těžká smažená jídla, cukr a alkohol. Právě ty přehřívají a zatěžují vaše játra nejvíce. Odlehčete svůj jídelníček tím, že omezíte maso, ořechy a pečivo. Omezte také mléko a mléčné výrobky, lepek a všechna průmyslově vyráběná a konzervovaná jídla. Vyhněte se všem rafinovaným olejům a ztužovaným tukům, které zanášejí játra.

Pokuste se omezit nebo úplně vyloučit:

  • bílý cukr (i skrytý v koláčích, polotovarech, džusech, konzervách)
  • mléčné výrobky
  • množství lepku, bílou pšeničnou mouku a pšeničné kynuté pečivo
  • ztužené rostlinné tuky (najdete v cukrovinkách, oplatkách, zmrzlinách, koláčích, dortech, margarínech)
  • polotovary a fast foody
  • červené maso (hovězí, vepřové a jehněčí)
  • běžnou rafinovanou sůl (je zbavená minerálů, obsahuje mnoho sodíku a narušuje rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem, používejte nerafinovanou mořskou nebo himálajskou sůl)

Co zařadit

Z obilovin se na jaře doporučuje dlouhozrnná rýže, ječmen (ječné kroupy), oves a můžete začít zařazovat kukuřici (polenta). Vláknina v nich zabraňuje prudkému vzestupu hladiny krevního cukru, navíc na sebe váže toxiny ze střev.

Obiloviny kombinujte s luštěninami. Zvlášť detoxikačně působí mungo – uvařte si ájurvédský postní pokrm kičadi (recept níže). Do jarního jídelníčku rozhodně patří čerstvé ryby a vajíčka.

Nezapomínejte na kvalitní zastudena lisované oleje (olivový, sezamový, kokosový, olej z ostropestřce mariánského, dýňový, ghí), ty totiž posilují a stimulují játra a brání usazování tuků.

Jezte třikrát denně, odvykněte si neustále něco uzobávat. Dáte tak žaludku a celému trávicímu traktu čas na to, aby jídlo strávil a správně vstřebal všechny živiny.

Přidejte kyselou chuť

Do jídelníčku přidejte kyselou chuť fermentovaných potravin a klíčků. Ta pomáhá játrům přizpůsobit se prudkému jarnímu oteplení. Skvělými pomocníky vám budou dvě tradiční domácí potraviny – kvašené zelí, které posiluje funkci jater a působí jako antioxidant, a červená řepa. Ta čistí játra a dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Vhodným dochucovadlem je umeocet – je kyseloslaný, obsahuje spoustu enzymů podporujících trávení. Přidávejte ho do dresinků a polévek na závěr. Využijte také sílu jablečného octa – reguluje hladinu cukru v krvi a játrům dělá dobře.

Zelená je barva jara

Rozhlédněte se kolem sebe, jistě najdete mladé kopřivy, pampelišku, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a další divoké byliny. Využijte jejich sílu a čisticí schopnosti. Ještě než vylezou první jarní bylinky, vhodné je zařadit do jídelníčku třeba naklíčená semena a luštěniny, například čočku, mungo, hrách, vojtěšku nebo řeřichu. Ta se dá pěstovat třeba na vlhké vatě a postupně stříhat. Obsahuje vitaminy B, C a K, karoten, železo a další látky. Její pálivá chuť trochu připomíná ředkvičky nebo křen. Je z ní výborný salát nebo ji můžete přidat do tvarohové pomazánky. Hned jak se objeví první ředkvičky, kedlubny, mladá cibulka, chřest nebo řapíkatý celer, vetkněte je do jídel.

Pitný režim

Nezbytnou podmínkou každé očisty je také dostatečný příjem tekutin. Ájurvéda doporučuje v průběhu dne popíjet horkou vodu, ta má sama o sobě silně detoxikační účinky a napomáhá snižovat pocit hladu během půstu. Vhodná je také teplá voda s citronem nebo čaj z čerstvé máty či zázvoru s medem a citronem. Pít můžete i více zeleného čaje, který působí antioxidačně a zlepšuje metabolismus. Správnou dávku tekutin si musí určit každý sám, podle toho, jak se bude cítit, podle svého zdravotního stavu a obvyklého způsobu života.

Recept na ideální ájurvédské postní jídlo

  • Kičadi s mungo fazolkami
  • 2 lžíce ghí
  • 240 g mungo fazolek
  • 240 g hnědé basmati rýže
  • 4 lžičky směsi fenyklu, římského kmínu, koriandru (v poměru 1 : 1 : 1)
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • nerafinovaná mořská sůl

Rýži i mungo namočte 24 hodin předem do vody. Sceďte a propláchněte. V dostatečně velkém hrnci na ghí osmahněte krátce na mírném plameni všechno koření, aby se rozvonělo. Mungo a rýži přidejte do hrnce ke koření. Vlijte trojnásobné množství vody, přidejte sůl a vařte na mírném plameni doměkka (nemíchejte). Vařte do kašovité konzistence a v případě potřeby přidejte vodu. Na závěr dochuťte šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru.