Diastáza je nepříjemným stavem, který může způsobovat řadu problémů. Pokud si všimnete příznaků diastáze, je důležité konzultovat s odborníkem a začít co nejdříve s posilováním břišních svalů. Pravidelná cvičení a správná technika cvičení mohou pomoci diastázu napravit a zabránit dalším zdravotním problémům.

Zdroj: Youtube

Jak diastáza vzniká?

Diastáza se nejčastěji vyskytuje u těhotných žen, kdy se svaly břišní stěny rozestoupí, aby poskytly prostor pro rostoucí dítě. Pokud však břišní svaly nejsou dostatečně silné, mohou se rozestoupit natolik, že se mezi nimi vytvoří trhlina. Tento stav může také postihnout muže nebo ženy, kteří mají sedavé zaměstnání nebo se věnují intenzivnímu cvičení, které způsobuje nárazy a zátěž pro břišní svaly.

Jak se diastáze projevuje?

  • Pocit, že břišní svaly jsou slabé a nejsou schopny udržet břicho v klidu
  • Výrazné rozestoupení svalů břišní stěny.
  • Bolesti zad a páteře.
  • Problémy s trávením.
  • Křeče v podbřišku.
  • Protržení břišních svalů.

Jde diastázi předejít?

Diastázi lze předejít tím, že se budeme věnovat posilování břišních svalů. Důležité je také dbát na správnou techniku cvičení a vyhnout se přetěžování břišních svalů. Pokud jste těhotná, je vhodné nosit speciální podpůrný pás, který pomáhá udržovat svaly pohromadě. Dále je vhodné dbát na správnou stravu, která obsahuje dostatek bílkovin a vitamínů, a vyhnout se nadměrnému přibývání na váze.

Čím můžeme podpořit napravení diastáze?

Napravení diastáze lze podpořit řadou cvičení, která se zaměřují na posilování břišních svalů a zlepšení svalové koordinace. Mezi nejúčinnější cviky patří tzv. transverzální cvičení, která posilují hluboké svaly břišní stěny. Důležité je také dbát na správnou techniku cvičení a vyhnout se přetěžování břišních svalů. Kromě cvičení může pomoci také masáž břišních svalů a nošení speciálního podpůrného pásu.

Zdroj: