1. Fyzická aktivita: Ve druhém trimestru je obecně bezpečné pokračovat v mírné fyzické aktivitě, jako je jóga, za předpokladu, že nemáte žádné komplikace těhotenství a váš lékař vám to povolí. Jóga může pomoci udržet sílu a pružnost svalů, zlepšit držení těla a zmírnit některé běžné obtíže, jako je bolest zad. Důležité je však vyhnout se příliš intenzivním cvičením, skákání a cvikům, které zatěžují břicho. Mějte na paměti, že vaše tělo se mění a je důležité naslouchat svému tělu a respektovat jeho hranice.

  2. Správná strava: Ve druhém trimestru je nutné dodržovat vyváženou stravu, která zahrnuje dostatečné množství živin pro vás i vaše dítě. Zkuste se zaměřit na kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, ovoce, zeleninu a celozrnné produkty. Doporučuje se také konzumovat potraviny bohaté na železo, vápník a kyselinu listovou. Jíst často a ve menších porcích může pomoci snižovat pálení žáhy, které je častým příznakem těhotenství.

  3. Hydratace: Pitný režim je velmi důležitý během těhotenství. Ujistěte se, že pijete dostatek vody každý den, aby se předešlo dehydrataci. Voda pomáhá udržovat tělesnou teplotu, zásobovat buňky živinami a odvádět odpadní látky. Pokud vám není zle, můžete také zkombinovat pití vody s bylinnými čaji nebo ovocnými šťávami, které jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty.

  4. Udržování dobrého držení těla: S rostoucím bříškem je důležité udržovat správné držení těla, aby se minimalizovalo přetížení páteře a zádových svalů. Snažte se stát rovně, zvedat těžké předměty správnou technikou (z kolen, nikoli z pasu) a vyhnout se dlouhodobému sezení nebo stání bez odpočinku. Jóga může být užitečná při posilování svalů zad a břicha, což napomáhá udržovat správnou pozici těla.

  5. Posilování pánevního dna: Pánevní důl je soubor svalů, které hrají klíčovou roli při podpoře dělohy a udržování močového měchýře. Během těhotenství dochází k oslabení těchto svalů, což může vést k problémům s inkontinencí a pánevními bolestmi. Posilování pánevního dna pomocí cviků na józe, jako je například cvičení Kegel, může pomoci posílit tyto svaly a snížit riziko výše zmíněných problémů.

  6. Emoční pohoda: Těhotenství je časem emocionálních změn a hormonálních výkyvů. Ve druhém trimestru se mnoho žen cítí fyzicky lépe a energičtějších, ale stále je důležité věnovat pozornost svému emočnímu stavu. Jóga může být skvělým nástrojem k relaxaci, uklidnění mysli a snižování stresu. Pravidelné meditace a dechové cvičení mohou pomoci udržet klid a rovnováhu v emocionální sféře.

  7. Pravidelné návštěvy lékaře: Nezapomeňte pravidelně navštěvovat svého gynekologa nebo porodníka a dodržovat všechny doporučené vyšetření a testy. Vašemu lékaři bude umožněno sledovat vývoj vašeho těhotenství a včas odhalit případné komplikace.

Druhý trimestr těhotenství je často označován za období radosti a pohody. S dodržováním správných opatření a péče o sebe můžete tuto fázi ještě více vylepšit. Jóga je skvělým doplňkem pro udržení fyzického a emočního zdraví, ale vždy je dobré konzultovat s odborníkem, zda je pro vás vhodná. Nyní si užijte druhý trimestr a připravte se na setkání s vaším malým zázrakem.