V určitém období života jsou některé části našeho těla více či méně namáhané a přetížené. Jednotlivé části těla jsou pro nás zrcadlem, jak na tom jsme. Jedná se například o chodidlo či zápěstí, které vypovídají o stavu celého těla. Například v období těhotenství jsou extrémně namáhaná chodidla. Při sezení u počítače a práci s myší výrazně přetěžujeme zápěstí. Jednoduché cviky nám však tyto bolesti pomohou přetížení eliminovat.


Zažijte okamžitý příval pozitivní energie


Krátké a jednoduché cvičení pomáhá našemu tělu a oživí jej. Často se při cvičení zaměřujeme na části těla, jako jsou břicho, hýždě, stehna. Zapomínáme ale na zápěstí a předloktí, které často přetěžujeme. Ať chceme nebo ne, v těle je totiž vše propojené. Zejména musíme věnovat pozornost těm částem, kde cítíme tlak a bolest, a do nich zaměřit svou pozornost, emoce a dané části prodýchat a uvolnit.


V této lekci se dozvíte několik tipů, jak pomoci vlastnímu tělu i v případě, že máte jen několik minut času. Lze totiž cvičit i při přípravě snídaně. Stačí cvičit 5 minut kdykoli během dne.

Na první cvičení je potřeba tenisový míček, který položíte na podložku a budete na něj našlapovat. Chodidlo si jedno po druhém po celé ploše promasírujete valivým pohybem míčku. Tímto cvičením si můžete odblokovat bolesti v zádech.

V druhém cvičení se zaměříte na vědomou oporu chodidel a zaujmete i správné postavení nohou, ve kterém byste měli běžně fungovat při každodenních aktivitách. Zapojíte i aktivní brániční dech.

Při třetím cviku můžete použít lana spirální stabilizace a mobilizace, lze však cvičit i bez nich. Lana se navazují do výšky mezi koleny a rameny. Opřete se do země a vědomě budete dýchat s cílem vytvořit ze sebe písmeno C. Cvik protahuje bedra, krční a hrudní páteř.

Čtvrtý cvik je opět s lanky a nazývá se delfín. Pohybem paží a nohou tvoříte s nádechem a výdechem oblouk.

Závěrečný cvik bude opět s tenisákem a je zejména pro ty, co trpí na bolavá zápěstí, záněty karpálních tunelů a šlach či bolesti krční páteře, která s tím často souvisí. Tento cvik tyto problémy minimalizuje a dokáže současně uvolnit krční páteř. Balónek položíte na podložku a věnujete se palcové hraně předloktí. Opřete ji do míčku a budete zkoumat malými pohyby předloktí a zápěstí.

Zdroj: Zuzana Bičíková