Co je trénink Tabata?

Jádrem tréninku Tabata je struktura 4-minutových intervalů. Každý interval se skládá z 20 sekund intenzivního cvičení, následovaného 10 sekundami odpočinku. Tento cyklus se opakuje osmkrát, což dává celkem 4 minuty.

Typ cvičení v tréninku Tabata může být velmi různorodý - od sprintů po burpees, skoky s medicinbalem či klasické cviky s vlastní vahou jako jsou kliky či dřepy.

Výhody Tabata tréninku

  • Efektivita času: Díky své intenzitě může být trénink Tabata velmi efektivní za krátkou dobu. To je ideální pro ty, kdo mají omezený čas na cvičení.
  • Zlepšení kondice: Trénink Tabata může pomoci zlepšit jak aerobní, tak anaerobní kondici.
  • Spalování kalorií: Intenzivní povaha tohoto cvičení znamená, že můžete spálit hodně kalorií za krátkou dobu. Navíc, efekt po spalování kalorií může trvat až 24 hodin po tréninku.
  • Flexibilita: Tabata může být provedeno s různými typy cvičení, což znamená, že může být přizpůsobeno vašim cílům a preferencím.

Bezpečnostní pokyny

Přestože má trénink Tabata mnoho výhod, je také velmi náročný na tělo. Je důležité se před začátkem tréninku řádně rozcvičit a po skončení provést strečink. Pokud jste začátečník nebo máte zdravotní omezení, měli byste začít pomaleji a postupně zvyšovat intenzitu.


Trénink Tabata je intenzivní a efektivní způsob cvičení, který může být přizpůsoben pro různé úrovně fitness a cíle. Ať už hledáte způsob, jak zlepšit svou kondici, spálit kalorie nebo jen zkrátit dobu svého tréninku, Tabata by mohla být skvělou volbou.