Funkční trénink je přirozený pohyb, při kterém zapojíte co nejvíce svalových skupin současně tak, aby vám vyhovoval. Cílem je vytrénovat tělo, abyste co nejlépe zvládali běžné denní i sportovní úkony, vyhnuli se bolestem, únavě, zranění a zároveň byli zdraví i v kondici. Zaměřuje se tedy zejména na hluboký stabilizační systém, který je právě zásadní pro běžné fungování v každodenním životě. Při funkčním tréninku zároveň dochází ke spolupráci svalového a nervového systému, čímž se rozvíjí jejich vzájemná koordinace. Zrovna tak zapojuje i svalová vlákna, která s věkem ztrácejí na síle a výkonnosti.

Funkčním tréninkem ke zdraví

Cviky funkčního tréninku vycházejí z jógy, pilates, posilování apod., ale všechny jsou podepřeny fyzioterapií, současně mohou sloužit i pro rehabilitační účely. Pomáhají zároveň odstranit dysbalance. Hodiny začínají protažením, v hlavní části se střídá aerobní (kardio) cvičení s posilováním a dechovým cvičením, končí se strečinkem. Funkční trénink tak dohromady obsahuje vše, co naše tělo potřebuje ke zdraví. Trénink je rozmanitý, jelikož u něj využijete různé cvičební pomůcky (míče, činky, hrazdy, švihadlo…).

Pokud přes den v práci hodně sedíte, toto video je právě pro vás. Pomůže vám efektivně zlepšit kondici, posílit střed těla a záda. Všechny cviky jsou prováděny ve verzi pro začátečníky i pro pokročilé. Jedná se o patnáctiminutový funkční trénink, který má pět kol. Na začátku se zahřejete dynamickými cviky, jako je skákací panák, jednoduchá verze angličáků a dřepy. Poté přejdete k samotným cvikům, kterých je pět. Provádí se vždy tři minuty, pět kol. Po každém kole následuje krátká pauza. U cvičení nezapomínejte na dech a na to, jak se ve svém těle cítíte. Na závěr protáhnete nejvíce namáhané svaly.

Zdroj: Lu Gregorová