Cílem HIIT je se co nejvíce zadýchat a provést co největší počet opakování v určitém časovém úseku. U začátečníků je vhodné provádět cviky ve vlastním tempu, které je dobré zvyšovat a zvyšovat. Čím se cvičí rychleji, tím se více zadýcháte a je to pro vás lepší. V těle totiž vznikne kyslíkový dluh, který poté musíte splácet – a právě při tom se pálí tukové zásoby. To je princip HIIT. Důležité je se před samotným cvičením zahřát, nejlépe pomocí dynamického strečinku.


Cvičte krátce a efektivně


Přestože se jedná o krátký trénink, který zabere jen několik minut, je velice efektivní. Při pravidelném cvičení dochází k úbytku hmotnosti, nárůstu svalové hmoty a zlepšení kondice. Oproti standardnímu tréninku se liší v tom, že střídá vysokou a nízkou míru intenzity zátěže, což je pro organismus náročnější. Výsledky se tedy dostaví většinou rychleji než u kardio cvičení a nemusíte při tom trávit hodiny v posilovně. Naopak si můžete zacvičit z pohodlí domova nebo venku v přírodě.


Video je určené pro začátečníky, cviky jsou lehčí a jeden cvik se vždy provádí po dobu 20 vteřin a následuje 10 vteřin pauza. Celkem je sestava složená ze čtyř cviků v jedné sérii, kterou je vhodné dvakrát až třikrát opakovat.


1. cvik – přitahování kolen směrem k břichu. Výchozí pozice je vestoje. Jedna noha je pokrčená, druhá je zanožená, aby se zatížila i stehna. Ruce vzpažte před sebe, s výdechem přitáhněte koleno k břichu a s nádechem natáhněte. Koleno tlačte co nejvíce před sebe dopředu.


2. cvik – přitahování kolen směrem k břichu, ale na opačnou nohu.


3. cvik – falešný angličák. Začíná se ve vzporu. Srovnejte dlaně pod ramena a pojďte jednou nohou pod břicho a druhou také do pokleku. S výdechem vyskočte nahoru a zpět dolů. Nohy jdou dozadu i dopředu jedna po druhé a vyskočte nahoru.


4. cvik – přeskok z nohy na nohu do stran.

Zdroj: Alena Vídeňská