Pro posílení kardiovaskulárního systému zapojte do svých pravidelných aktivit chůzi nebo jízdu na kole. Vyhledávejte veškerý přirozený pohyb, jelikož platí rčení, že pohyb je život, posiluje svaly, šlachy, zlepšujete jím zdraví svých kostí a šlach. Díky tomu budete v lepší fyzické kondici a tím pádem i soběstačnější ve vyšším věku.

FITNESS

Cvičení ve fitku s váhou vlastního těla nebo různými fitness pomůckami a silový trénink by se měly stát nedílnou součástí životního stylu nás všech. Buduje a udržuje aktivní svalovou hmotu, a i když vás mohou trápit zdravotní problémy, vždycky se dá cvičit pod dohledem zkušeného trenéra, který ví, jaké cviky můžete s ohledem na své zdraví dělat. Do fitka může chodit opravdu každý, kdo chce zlepšit svou fyzickou kondici, mít silné a zdravé tělo, zhubnout a cítit se ve formě. Silový trénink zpevňuje nejen svaly, ale zvyšuje i hustotu kostí, udrží zdravé klouby a šlachy.

PADDLEBOARD

Jelikož je paddleboard nestabilní plocha a na vodě se neustále pohupuje, nutí tělo zapojit co nejvíce vnitřních svalů, včetně coru. Zlepšíte si díky němu stabilitu, balanc, motoriku a koordinaci. A hlavně – aktivně posilujete celé tělo. Při rychlejší jízdě posilujete i kardiovaskulární systém, aktivně spalujete tuky, zlepšujete si fyzičku i kondičku.

TRAMPOLÍNKY (JUMPING)

Skákání na trampolínkách má pro vaše tělo několik nezbytných benefitů. Zlepšíte si díky němu svalovou sílu a vytrvalost, zvýšíte svou aerobní kapacitu a hustotu kostí, čímž mimo jiné můžete předejít i osteoporóze. Posílíte svaly celého těla včetně coru a pánevního dna, podpoříte lymfatický systém, zlepšíte koordinaci svých pohybů, koncentraci, a dokonce se u tohoto sportu i protáhnete. Jelikož jsou skoky skvělým pohybem pro rozproudění lymfatického systému, může pravidelné zařazení této sportovní aktivity pozitivně ovlivnit, nebo přinejmenším zmírnit projevy celulitidy. Trampolínky neboli jumping můžete vyzkoušet formou skupinové lekce. Vyhněte se mu jen v případě, že máte výrazně oslabené pánevní dno.

CVIČENÍ S TRX

Cvičit s TRX může opravdu každý, nezáleží na úrovni fyzické kondice ani na hmotnosti. Procvičíte nejen svalové partie, které jsou standardně procvičovány při obvyklých trénincích, ale hlavně se zapojí svaly hlubokého stabilizačního systému (HSS) a méně využívané a namáhané svaly. Cvičení na TRX zlepšuje celkovou tělesnou koordinaci a každý cvik se provádí při zpevnění celého těla. Silový trénink je tak vlastně součástí každého pohybu. Procvičuje se také flexibilita, koordinace a rovnováha.

VODNÍ AEROBIK

Toto kondiční cvičení ve vodě má spoustu výhod. Nejenže voda odlehčí vašemu pohybovému aparátu, ale zároveň její odpor umožní rozvoj svalové síly, vytrvalosti a flexibility. Pravidelné cvičení ve vodě příznivě působí na krevní oběh, srdeční soustavu, svalstvo, vazy a klouby. Je to skvělé cvičení při posttraumatických stavech, je vhodné pro všechny věkové kategorie všech úrovní pokročilosti. Při cvičení se využívají různé pomůcky, které zvyšují odpor vody a tím zefektivňují samotný trénink, případně se cvičí pouze s vlastním tělem.

JÓGA, PILATES, TAIČI

Uvolnění, relaxace těla i ducha, ale zároveň i posilování – to vše naleznete na lekcích jógy, pilatesu nebo i taiči. Tyto pomalé druhy cvičení jsou ideální doplněk k silovějším sportům, celkově zlepší vaše další sportovní výkony a flexibilitu, vybalancují svalovou nerovnováhu, a dokonce i omlazují! Ne nadarmo se říká, že vaše tělo je tak staré, jak jsou pružné vaše fascie.

Zdroj:

magazín Kondice