Častou chybou nás žen je to, že se ve cvičení zaměříme pouze na problematické partie. A to může být právě chyba. Když totiž hubneme, ubývá váha na celém těle, ale tukových zásob v problémových partiích se zbavujeme až úplně na konec. Proto je dobré zařazovat komplexní cvičení a zapojit všechny svaly na těle. Snahu můžeme zároveň podpořit i vhodnou stravou a také dostatečným spánkem.

Vytvořte si návyk

Vše v našem těle je propojené, a tak se stav naší psychiky odráží i do fyzického těla. Cvičte a jezte pro radost. Každý den nastartujte krátkým desetiminutovým cvičením a pak si udělejte čas na dobrou snídani. Vaše tělo se vám odmění dobrou náladou a krásný vzhledem. Je totiž opravdu velice prospěšné pečovat o svou fyzickou i duševní stránku. Uvidíte, že časem si vytvoříte návyk a budete šťastnější i zdravější.

V dnešním videu se zaměříme na hýždě, stehna, břicho, paže nebo pánevní dno. Cvičební pomůckou bude obyčejná židle a podložka. Cvičit tedy můžete v pohodlí domova.

1. cvik – výpad vzad. Posílení nohou a hýždí. Výchozí pozice stoj spatný čelem k opěradlu židli, která je oporou. Špičky směřují dopředu, ramena stáhněte dozadu. S nádechem jde noha do zášlapu, opřete ji o špičku, koleno zadní i přední nohy pokrčte a s výdechem se vraťte nahoru a přinožte. Nohy vyměňte.


2. cvik – tricepsový klik. Sedíte na kraji židle, ruce jsou položené do sedadla pod boky. Kolena jsou pokrčená. Hrudník otevřený, ramena stažená dolů, hýždě posuňte vpřed, pokrčte lokty a tlačte je za sebe. S nádechem jděte dolů, s výdechem nahoru.


3. cvik – pánevní dno. Sedíte na kraji židle, ruce zatlačte do stehen. Záda jsou rovná. S výdechem zvedněte špičky a ruce zatlačte do stehen, pocitově vtáhněte pánevní dno. S nádechem povolte ruce, nohy, špičky klesají do země.


4. cvik – posílení středu těla, paží, ramen a zádových svalu. Výchozí pozice je vzpor klečmo. Opřete se o špičky chodidel. Ramena od uší, záda jsou rovná, zadek stažený pod sebe. S výdechem zvedněte kolena od podložky a v této pozici vydržte a prodýchejte ji, s nádechem povolte. Váha je rozložená rovnoměrně do celého těla.


5. cvik – posílení břišních svalů. Výchozí pozice leh na zádech. Nohy jsou otevřené, chodidla spojte k sobě. Kolena do stran. Ruce jsou za hlavou a s výdechem přitahujte bradu k hrudníku, lehce zvedněte lopatky od podlahy a s nádechem se položte.


6. cvik – hýždě, lýtkové svaly. Ležíte na podložce. Chodidla jsou zapřená o zem a přitažená blíže k hýždím, nohy na šíři boků a ruce leží podél těla dlaněmi vzhůru. Zvedněte hýždě a držte. S výdechem nadzvedněte paty a s nádechem je povolte.


Sestavu opakujte. Jak vidíte, cvičení ve vyšším věku nemusí být problém. Jedná se o jednoduché cviky, kdy si tempo určuje každý sám, aby se cítil dobře.

Zdroj: Alena Vídeňská