Odmalička jsme učeni soutěžení, srovnávání, známkování, dosahování výkonů. Tenhle způsob uvažování se pak otiskuje do všech oblastí našeho života – volný čas a sport nevyjímaje. „Když ve sportu zvítězí soutěživost nad všímavostí, tak jsme svědci častých zranění a jiných onemocnění. To se děje nejen v profesionálním sportu, ale třeba i u hodně nadšených hobby sportovců. Když to přepálí, tak častěji podléhají zraněním, trápí je chronické bolesti, časté bakteriální nebo virové infekce,“ vysvětluje trenérka vědomého pohybu a funkčního tréninku Lucie Vybíral Pastrňáková odvrácenou stranu sportu zaměřeného na výkon a dosahování výsledků.

Za krásou…

Další častou motivací pro to začít se sportem je touha vytvarovat postavu, dosáhnout vysněných křivek, dobré kondice nebo zhubnout. Ani to ale pro nás nemusí být z dlouhodobého hlediska bez následků. „Pokud je fyzická aktivita jenom zkratkou k tomu vypadat dobře a líbit se, tak se ze sportu zřejmě nevyvine věrný letitý průvodce podporující naše celostní zdraví. S tímto přístupem většinou vnímáme pohyb jen jako nutné zlo a tím, že to ‚chceme mít rychle za sebou‘, hrozí ublížení si na zdraví. Stejně jako věčné dietářky, které chtějí jen zhubnout, s velkým nasazením se pustí do přísné diety, u které dlouho nevydrží, a po čase se dostaví jojo efekt,“ varuje trenérka Lucie. Není sama, kdo si myslí, že pokud má být pohyb zdravý, měl by být především dostatečně respektující možnosti těla teď a tady.

Respektovat tělo. Být tady a teď

„A kde bych jako asi byla? Je přeci jasný, že když běžím, tak běžím…,“ říkáte si dost možná. Pokud vám slova být tady a teď‘ zní jako nějaká pitomá poučka z magazínu pro ezo maniaka, je načase podívat se na ně trochu zblízka.

Když sportujeme nebo děláme cokoli jiného, třeba myjeme nádobí, často jsme u činnosti přítomni jen svým tělem, jednáme automaticky z naučených pohybových vzorců a autopilotů, zatímco myšlenkami jsme úplně jinde – vymýšlíme řešení pracovních úkolů, plánujeme, trápíme se nad výplatní páskou, zlobivými dětmi, návštěvou u tchyně… Lítáme myšlenkami z jedné na druhou, jsme chvíli v minulosti, chvíli zas v budoucnosti, jen ne u činnosti, kterou právě vykonáváme. U těla, u dechu, se sebou samými. Takhle fungujeme úplně všichni. Není třeba se tím trápit. Vědomý pohyb lze začít trénovat v každém věku. Jak na to? Přečtete si v navazujícím textu Vědomý pohyb: Jak začít?

A co mi to přinese?

Být u sportu myslí tady a teď je výhodné nejen pro lepší pocit ze sportu, prevenci úrazu a přetížení, ale i lepší výsledek. Existuje studie, která pozorovala, kolik hotelové pokojské spálí při úklidu. Zatímco první skupinu poslali jen uklízet, druhé skupině řekli, že úklidem zároveň vykonávají velmi náročnou fyzickou činnost, při níž pracují nohama, pažemi, dělají třeba dřepy, podobně jako ve fitku. Poté oběma skupinám změřili energetický výdej, tedy energetické hodnoty, které při úklidu spálili. Hádejte, ve které skupině ženy spálily tím samým úklidem víc? V té druhé, kde ženy byly obeznámeny s tím, že úklidem zároveň posilují a spalují.

Meditace v pohybu

Vědomý pohyb je takovou meditací v pohybu se všemi benefity, které meditace přináší. Tím hlavním je návrat domů – k sobě do svého těla, k tomu, co je ‚tady a teď‘. „Je to úžasná příležitost k tomu být se sebou sama, pohybovat se v plném souladu a respektem ke svému tělu, naplňovat jeho potřeby a současně si uvědomovat, kde jsou jeho hranice. Vědomý pohyb nás podporuje v návratu k vnitřní rovnováze, ke zdraví, posiluje naši imunitu a podporuje celkově odolnost, vitalitu a sílu nejen těla, ale i mysli,“ uzavírá Lucie.