Princip rychlosti a dynamiky v několika vteřinách

Pod zkratkou HIIT se skrývá vysoce intenzivní trénink, jehož principem je střídání krátkých intervalů maximálního výkonu s krátkou pauzou odpočinku. HIIT se dá aplikovat na různé druhy cvičení za předpokladu, že se vaše tepová frekvence dostane vysoko nad kardio úroveň.

Můžete střídat 30 vteřin sprintu se 30 vteřinami chůze, či 50 vteřin ostré jízdy na kole s 20 vteřinami volné jízdy. Fantazii se meze nekladou. Nezáleží na tom, kolik vteřin budete cvičit a kolik odpočívat. HIIT můžete cvičit i jen 5 minut nebo třeba půl hodiny. Klíčem k úspěchu je taková intenzita cvičení, při které doslova „popadáte dech“ a tělo se tímto dostává do kyslíkového dluhu. Krátké odpočinkové fáze mezi jednotlivými cviky zaručí zklidnění srdečního tepu, který zabrání vašemu tělu přizpůsobit se stabilní fyzické zátěži.

Necvičím, ale i tak pálím kalorie

Zmíněný kyslíkový dluh, který v těle vznikne, musíte něčím splatit. V tomto případě cenou nejvyšší a to TUKY! Díky takzvanému „after-burn“ efektu můžete spalovat tuky až 48 hodin po tréninku. Záleží na tom, jak moc se při cvičení zadýcháte. Takže si dejte pořádně do těla, ať se Vaše podkožní zásoby jen třesou.

Samá superlativa v superlativech

Je vědecky prokázané, že HIIT trénink je účinnější pro úbytek tuku, zlepšení a vyrýsování svalového tonusu, úbytek váhy a zvyšování aerobní a anaerobní vytrvalosti než klasické aerobní cvičení. HIIT dokáže dokonce zpomalit stárnutí a má pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém. Pokud chcete mít zdravé a silné srdce, zahrňte toto cvičení do vašeho tréninkového protokolu.

Pokud hledáte nejen fyzickou, ale i mentální výzvu pro vaše tělo, zacvičte si HIIT alespoň třikrát týdně. Jestliže to nevzdáte, naučíte se překonávat hranice i v jiných oblastech vašeho života. HIIT je o sebezapření a výdrži. Tak vydržte – výsledek stojí za to!