Mít zpevněný střed těla je klíčovým nejen ve sportovních výkonech, ale také v běžném životě. Častým důvodem bolesti zad je slabý střed těla a slabé břišní svalstvo. Při sportovních výkonech nás zpevněný střed těla dovede také na lepší výkony. Skvělým příkladem důležitosti zpevněného středu těla je klasický dřep, při kterém zapojujeme nejen svaly na dolních končetinách, jak si mnozí myslí.

Cviky na míči k pevnému středu těla

1. Prkno

Prkno, neboli "plank" je známým cvikem a často zařazovaným při posilování břišních svalů. Prkno na míči posouvá tento cvik na další level a zvyšuje jeho náročnost. Při provedení tohoto cviku položte svá předloktí na míč, ramena mějte nad loky a tělo v rovině s chodidly u sebe. Nezapomeňte na správné dýchání a věnujte pozornost zpevnění středu těla (častou chybou je držení těla v této pozici za pomoci rukou, ramen a dolních končetin).

2. Přítahy

Dalším skvělým cvikem jsou takzvané "přítahy kolen". Tento cvik Vám také zlepšuje stabilitu a rovnováhu. Umístěte holeně na míč (přesnou polohu musíte vychytat v průběhu), přejděte do vzporu s nataženými rukami s tělem v rovině a s výdechem přitáhněte kolena k bradě, s nádechem se opět vracíme zpět. Důležité je správné dýchání a při přítahu vydechnout veškerý vzduch z plic.

3. Mrtvý brouk

Tento cvik je skvělým k procvičení vnitřních, hlubokých svalů břišních. Začínáme v lehu na zádech, ruce i nohy zvedneme a umístíme mezi ně velký míč. Bederní část je přilepená a neprohýbáme se v ní. Pánev zůstává stále v neutrální poloze. Při provedení "mrtvého brouka" pokládáme protilehlou ruku a nohu na zem. Opět nezapomínáme na správné dýchání, kdy s výdechem provádíme daný úkon.

ZACVIČTE SI S DAVIDEM HENEBERGEM ZDE

Při výběru velikosti gymnastického míče si nechte poradit od obsluhy nebo se podívejte na internet, kde najdete tabulku uvádějící správnou velikost míče dle výšky a váhy člověka.