O vodě se dá bez nadsázky říct, že jde o nejsilnější přírodní suplement. Bereme ji většinou jako samozřejmost, ale není na škodu si její klíčovou úlohu v našem životě, potažmo ve vazbě na sportovní výkonnost připomenout.

V lidském těle voda slouží jako médium pro transport živin. Současně je základní složkou potu (nezbytného pro termoregulaci) a tzv. synoviální tekutiny (potřebné pro lubrikaci kloubů). Tělo dospělého člověka tvoří z více než 60 % voda a vzhledem k tomu, že její podíl ve svalové hmotě činí více než 80 %, měli by sportovci příjmu tekutin věnovat zvýšenou pozornost. Průměrná denní ztráta tekutin je u neaktivního člověka asi 2,5 litru. Když k tomu přidáte vyšší teplotu prostředí a náročný trénink, pak se toto množství může vyšplhat i na více než trojnásobek.

VODA vs. FYZICKÁ VÝKONNOST

Dehydratace výrazně omezuje fyzický výkon. V rámci jedné studie bylo zjištěno, že pokud sportovec prostřednictvím potu ztratí 3 % svojí tělesné hmotnosti a tekutiny nedoplní, klesne jeho výkonnost zhruba o 15–20 %. Současně s tím narůstá únava, klesá motivace a cvičení vám připadá po fyzické i mentální stránce náročnější.

VODA vs. DIETA

Ve snaze zhubnout utrácejí lidé neuvěřitelné částky za více či méně účinné spalovače tuků, na jejichž účinky bezmezně spoléhají. Přitom podle odborníků mnohdy postačí zaměřit se na příjem tekutin. Výzkumy ukazují, že konzumace půl litru vody před každým jídlem podpoří úbytek váhy. Pitím vody před jídlem stimulujete pocit nasycení a omezíte tak množství následně konzumovaného jídla. Voda tedy ve skutečnosti funguje tak, jak mnohé suplementy jen slibují pomáhat.

VODA vs. URYCHLENÍ METABOLISMU

Jestliže výše radíme vypít před jídlem půl litru vody, pak bychom měli dodat, že tím zvýšíte rychlost metabolismu až o 30 %. V praxi to znamená, že pokud denně vypijete 4 litry studené vody, spálíte díky tomu zhruba 200 kcal.

VODA vs. BOLESTI HLAVY

Pokud musíte často rušit plánovanou fyzickou aktivitu kvůli migréně, určitě byste měli vědět, že až ve 40 % případů je jednou z příčin dehydratace. Dostatečný pitný režim zmírňuje příznaky a výrazně se podílí i na poklesu frekvence, s jakou se bolesti hlavy objevují.

VODA vs. ZÁCPA

Zácpa je velmi nepříjemným problémem, postihujícím častěji ženy než muže. Pro sportovce všech úrovní se pak jedná o komplikaci, která se může zásadně podepsat na výkonnosti i komfortu v průběhu dané aktivity. Vzhledem k tomu, že je zácpa často způsobena nepravidelnými pohyby střev, může dostatečný přísun tekutin potíže příznivě ovlivnit. Zejména pokud zvýšíte konzumaci minerálek s obsahem hořčíku a sodíku.

ŽÍZEŇ JAKO INDIKÁTOR DEHYDRATACE

Na základě jednoho rozsáhlého výzkumu došli vědci k závěru, že pokud sportovci pijí jen tehdy, když mají pocit žízně, doplní pouze třetinu tekutin, které ztratili ve formě potu. Z toho jasně vyplývá, že není možné se spoléhat na pocit žízně coby na relevantní indikátor dehydratace. Optimální hladinu tekutin v těle musíte udržovat cíleně – ideálně pít menší množství průběžně během dne.

JAK NEBÝT NA SUCHU NEBO SE NAOPAK NEUTOPIT?

Stačí dva nebo raději čtyři litry denně? Na toto téma probíhá spousta debat. Podle některých se nároky na příjem tekutin u sportovců liší v závislosti na množství svalové hmoty, intenzitě tréninku, teplotě prostředí, vlhkosti, a dokonce i na tom, jak dotyčnému fungují ledviny.

Někdo řekne, že byste měli denně vypít 2 litry vody a pak už nechat ledviny odpočívat. Na druhou stranu se aktivním sportovcům často doporučuje alespoň dvojnásobek tohoto množství. Jaké jsou názory v oblasti sportovní výživy?

  • Pokud trénujete a/nebo pracujete v klimatizovaném prostředí, pak by 2 litry vody měly být minimum, ke kterému je vhodné přidat půl litru před každým jídlem a ve dnech tréninku dalšího půl litru 20–30 minut před tréninkem. Tento přístup vám zajistí denní dávku 4 litrů vody načasovanou tak, abyste tekutiny co nejvíce využili v návaznosti na cvičení a jídlo.
  • Jestli cvičíte a/nebo pracujete v horkém prostředí, pak potřebujete příjem tekutin navýšit, abyste vyrovnali úbytek potu. Člověk není příliš schopný odhadnout, kolik toho vypotí a kolik tekutin ztrácí v moči, v tomto směru tedy doporučujeme sledovat množství a barvu moči: pokud je čirá a bez zápachu, pak je vše v pořádku. Jestliže je tmavá a zapáchá, pak je žádoucí sáhnout po lahvi s vodou.

Měli byste vědět, že i nadměrná hydratace vede k poklesu výkonnosti (a zdravotním potížím) podobně jako dehydratace. Krátkodobá nadměrná konzumace vody způsobí v extrémním případě i život ohrožující intoxikaci. Klíčem k tomu, abyste se vyhnuli nadměrné hydrataci, je upíjet vodu v malých dávkách v průběhu celého dne. Není dobré vypít hodně vody najednou.