Americká asociace pro zdraví a tělovýchovu totiž zjistila, že 10 minut skákání přes švihadlo denně je stejně efektivní jako 30 minut běhu. Skákání přes švihadlo je tedy skvělá alternativa pro ty, kteří se k běhu nedostanou i z časových důvodů. Není nutná žádná příprava, nemusíte se podřizovat počasí a samotné švihadlo je levné, skladné a lehké. Stačí pouhých 10 minut denně a již za pár dní zaznamenáte zlepšení fyzické kondice, posílení svalstva a především úbytek hmotnosti. Skákání přes švihadlo navíc velmi intenzivně přispívá ke zlepšení kardiovaskulárního systému.

Jak vybrat švihadlo?

U švihadla je nejdůležitější zvolit správnou délku. Na trhu najdete různé délky i materiály. Začátečníkům se bude nejlépe skákat přes plastové švihadlo, postupně můžou zdatnější skokani sáhnout po ocelovém nebo koženém. Obecná rada pro výběr správné délky je stoupnout si doprostřed lana a konce bez rukojetí by vám měly sahat do podpaží. Pokud si švihadlo budete vybírat on-line, tak pro výšku postavy 170–185 cm se doporučuje švihadlo dlouhé 2,7 metru.

Hop sem, hop tam

Deset minut denně zní skoro jako zázrak, ale připravte se na to, že pravidelné hopkání přes lano může také znamenat vysokou zátěž pro váš kloubní systém. V případě, že pravidelně nesportujete, nejspíš se při skákání intenzivně zadýcháte a nevyhnete se ani bolesti svalů. Vydržte! Neodkládejte švihadlo hned po pár dnech. I když je skákání sport, který do značné míry zatěžuje kloubní systém, posiluje opravdu každý sval ve vašem těle. Pokud tedy vydržíte prvních několik dní počátečního nepohodlí, svaly se vám začnou krásně rýsovat.

Ranní rituál

Nejlepší část dne, kdy si dopřát skákací chvilku, je ráno. Je čas odložit veškeré výmluvy, že ráno nemáte čas na cvičení, protože skákání přes švihadlo vám zabere 5–10 minut. I noční sovy určitě zvládnou vstát o pět minut dříve. Nalačno totiž tělo nejlépe spaluje kalorie. Pokud se po ránu cítíte unavení, zvolte pomalejší tempo. Pro začátek může stačit 50 přeskoků ve dvou sériích tak, aby se vystřídaly nohy. Takovýto ranní rituál vám pomůže k tomu, abyste získali skvělou formu, po které tak dlouho toužíte.

Skáče celá rodina

Skákání přes švihadlo má opravdu nespočet benefitů. Posiluje činnost srdce, bojuje s celulitidou tím, že uvádí tkáně do pohybu. Vylepšuje držení rovnováhy a stabilitu. Skvěle pomáhá napravit špatné držení těla, například od práce u počítače. Má ale pozitivní účinky i na děti a teenagery – už nevíte, jak v této době rozpohybovat děti? Vezměte si s nimi švihadlo a pár minut denně si zaskákejte – nejenže se u toho skvěle pobavíte a rozproudíte své tělo, skákání zlepší soustředění i myšlení. Při skákání totiž spolupracují obě poloviny mozku a tím zlepšují paměť, čtecí schopnosti, bystrost a klid.

Ať už je vaše motivace jakákoli – vyrýsovat tělo, zbavit se ranní únavy nebo rozpohybovat celou rodinu –, švihadlo určitě stojí za vyzkoušení!