Plavky, čepice a brýle jsou trojlístkem, který má patrně ve své tašce každá plavkyně. Na co už se zapomíná víc, je láhev s pitím. Špunty do uší a kolíček na nos rozhodně nejsou povinné, ale někomu mohou plavání zpříjemnit. Pěnové plavecké pomůcky a ploutve ocení ti, kdo chtějí pilovat techniku a soustředit se na trénink.

Jednodílné plavky

Sportovní plavky možná nejsou tak sexy jako bikiny na pláž, zato vynikají komfortem a volností pohybu. Po plavkovém materiálu na rozdíl od lidské kůže voda krásně klouže, a tak budete plavat efektivněji. Nutno ovšem říct, že i u jednodílných plavek se už dnes firmy předhání, jak je vytvořit co nejoriginálněji – ať už jde třeba o střih zad, nebo pestrou látku, někteří výrobci dokonce nabízejí materiál tvarující postavu. Výhodnější je vybírat takové, které jsou u lopatek spojené, díky čemuž vám nebudou při plavání sjíždět z ramen. Sportovní plavky musí výborně sedět, nesmí se nikde krčit ani nikde plandat. „Pokud vás budou plavky při zkoušení škrtit, nespoléhejte se na to, že ve vodě povolí,“ radí Samuel Erdinger z e-shopu Sportex.cz. Po každém plavání nezapomeňte plavky vymáchat v čisté vodě a doma poté rozložit, aby mohly schnout.

Plavecká čepice

Chrání vlasy před chlorovanou vodou, která je vysušuje a ničí, v chladnější vodě drží hlavu a uši v teple. Drží vlasy sepnuté, aby při plavání otravně nevlály do obličeje. Rovněž pomáhá snižovat odpor těla ve vodě.

Plavecké brýle

Chrání oči před podrážděním od chloru a umožňují bezproblémový rozhled nejen pod vodou. Před koupí si je vyzkoušejte, musí dobře sedět na obličeji, aby do nich nezatékalo. Dokonce se vyrábí speciální kusy pro plavkyně. „Ženy mají menší obličej a klasické brýle jim často nesedí. Ty speciálně určené pro dámy mívají proto menší očnice, aby se lépe vešly do ženských očnicových důlků. Menší bývají i nosníky, aby brýle lépe seděly. Častěji než unisexové brýle mívají ty dámské rozdvojený pásek, aby lépe držely přes culík. V neposlední řadě tyto brýle mívají něžný dámský design,“ vyjmenovává Erdinger ze Sportexu.

K brýlím si rovnou pořiďte také speciální sprej, který zabraňuje zamlžování, takzvaný antifog. Stačí jednou za čas stříknutí na vnitřní stranu skel a cípem ručníku rozetřít do sucha.

Láhev s pitím, žabky, sprcháč, šampon a ručník – plavání je sport jako každý jiný, a tak byste ani během něj neměli zapomenout doplňovat tekutiny, jak to bohužel řada lidí dělá. Díky žabkám nebudete muset chodit po studené dlažbě a ve společných sprchách naboso, snižujete tak riziko nákazy kožní mykózou nohou, ale i uklouznutí. Po pobytu v chlorované vodě se nezapomeňte dobře osprchovat.

Špunty do uší a skřipec na nos

Pokud jste náchylnější k zánětům zvukovodu, špunty do uší vám pomohou je udržet v suchu. Zkusit je můžete i tehdy, když je vám zkrátka jen voda v uších nepříjemná (anebo toužíte po absolutním tichu). V opačném případě se bez nich obejdete. Ovšem pozor: „Nikdy do vody nepoužívejte běžné špunty do uší určené pro hlučné prostředí. Jsou z pěnového materiálu, který vodu naopak nasává, a do bazénu se proto vůbec nehodí. Vybírejte ze speciálních plaveckých špuntů,“ říká odborník. A opět platí, že by měly pohodlně sedět.

Klip na nos oceníte tehdy, když ještě nemáte tolik zvládnutou techniku, do nosu vám často zatéká a obtěžuje vás to. Dokáže i ulevit lidem alergickým na chlor. Opět ale platí: není to nezbytnost.

Plavecká deska a piškot

Pěnovou desku využijete při nácviku pohybu nohou i dýchání. Díky pěně se deska vznáší nad hladinou a vy tak můžete fixovat horní část těla a soustředit se jen na kopání. Naopak s piškotem, který si dáte mezi stehna nebo kolena, pracujete na technice paží.

Ploutve a packy

Zvyšují plochu chodidla či dlaní a díky tomu umožňují rychlejší plavání. Začátečníkům mohou pomoci lépe cítit odpor vody a podporují ještě ne tak osvojenou dynamiku. Plavci je v tréninku používají k pilování techniky i posilování.

Šnorchl

Není jen pomůckou pro milovníky potápění. Však také ten pro plavání je čelní, nenosí se tedy na straně hlavy jako ty na potápění. „Díky šnorchlu se plavec nemusí soustředit na správné nadechování ani neustále zastavovat, když mu vnikne voda do úst. Soustředí se jen na správnou techniku,“ popisuje Samuel Erdinger z e-shopu Sportex.cz.