Jak ze sauny vytěžit maximum a správně začít? Především zdravě a bez zranění? To vše se dozvíte v tomto článku.

Než navštívíte saunu,

obraťte se na někoho známého nebo se poraďte na internetu s výběrem správné sauny. Zjistěte, co vše do sauny budete potřebovat. V některých saunách vám ručníky zapůjčí, do některých si musíte přinést vlastní.

Také si předem zjistěte pravidla sauny. Do některých vás pustí v plavkách či ve spodním prádle, do některých budete potřebovat pouze ručník. Před saunováním si nezapomeňte sundat řetízky, prstýnky a náramky, které se teplem ohřejí a mohly by vás pálit.

Do sauny byste měli jít hodinu až dvě po hlavním jídle. Nedoporučuje se chodit do sauny na lačno či hladový, pokles krevního tlaku vlivem sauny by vám mohl způsobit nevolnost a pocit na omdlení.

Také si dejte pozor na konzumaci alkoholu před saunováním. Do sauny choďte střízlivý a alkohol v den saunování nekonzumujte.

Při příchodu

Při příchodu do sauny si nejprve odložte oblečení a oblečení si nechte ve skříňkách.

Před samotným vstupem do sauny se nezapomeňte osprchovat a poté následně osušit. Do sauny vstupujte pouze s ručníkem, popřípadě lahví vody a žínkou k osvěžení obličeje. Oblečení a veškeré věci nechte zamčené ve skříňce.

V sauně

Doba v sauně se doporučuje okolo 8 až 15 minutami. Je však důležité dbát především na vlastní pocity, nespoléhat se pouze na ručičku na hodinách.

Pokud pocítíte nevolnost, saunu opusťte. To samé platí, pokud se budete cítit nekomfortně či začnete mít pocity, že vám teplo nedělá dobře.

Je také rozdíl, kde v sauně budete. Pokud snášíte teplo dobře, můžete využít horní část sauny, kde je přirozeně větší teplo. Rozdíly v teplotách (dole a nahoře) mohou být až 40 stupňů.

Také zde hraje roli poloha, kterou při saunování zvolíte. Doporučujeme ležet, kdy při ležení rovnoměrně prohřejete celé tělo. Pokud vám to tedy prostory dovolí, lehněte si.

Ochlazení

Po prohřátí těla v sauně přichází na řadu ochlazení.

K ochlazení můžete využít ledovou sprchu, některé sauny nabízí také možnost ledového bazénku nebo můžete vyjít ven a ochladit se v zimě venku vzduchem. Ochlazení je však důležitou součástí saunování a pro maximální účinky sauny a zdravého saunování na ochlazování nezapomínejte.

Celý proces

Celý proces saunování a ochlazování opakujte maximálně třikrát za sebou. Pokud byste strávili příliš dlouhou dobu v sauně a celý proces opakovali vícekrát, můžete pocítit únavu a zesláblost.

Po třetím opakování celého procesu se naposledy osprchujte, můžete už teplejší vodou, osušte a vyrazte domů.

Benefity sauny

Na závěr se ještě podívejte, jaké benefity může sauna mít na vaše tělo a zdraví.

  • Regenerace svalů.
  • Lepší psychický stav.
  • Zklidněná mysl.
  • Lepší kondice.
  • Zvýšení obranyschopnosti.
  • Zlepšení pohyblivosti v kloubech.
  • Vyčištění kůže a pokožky.