Jak to funguje?

Představte si auto, které stojí na místě a přitom spálí půlku své nádrže. Tak podobně funguje i hnědá tuková tkáň v našem těle. Je to tuková tkáň, která je charakteristická svým nažloutlým zbarvením. Obsahuje mnoho mitochondrií, které běžně v těle slouží k tvorbě energie v podobě molekul ATP. V případě hnědé tukové tkáně ale energie z tuků není používána pro tvorbu molekul ATP, ale vychází naprázdno, slouží pouze k výrobě tepla.

V tuto chvíli si možná říkáte, že to je naprosto skvělé, a možná nechápete, proč nejsme všichni štíhlí i bez sportování? Je to prosté. Hnědé tukové tkáně máme v těle naprosto mizivé množství. Bohužel. Některé studie ukazují, že hnědou tukovou tkání je obdařeno pouze 10 % dospělých jedinců. Pokud se u některých dospělých lidí objeví, většinou se drží kolem krku a ramen. Pokud je jí v našem těle tak málo, má cenu se jí vůbec zabývat?

Nejnovější studie prokazují, že i my sami dokážeme ovlivnit přítomnost hnědé tukové tkáně v našem těle.

Aktivaci můžeme ale dosáhnout také chladem

Větší množství hnědé tukové tkáně se vytvoří při adaptaci organismu na chladné podmínky. Jednoduše k tomu napomáhají studené sprchy, ledové koupele, pobyty v chladném prostředí. To, že je otužování zdraví prospěšné, už víme. Podporujeme-li tím ještě tvorbu hnědé tukové tkáně, jedině dobře. Díky otužování můžeme zvýšit hodnotu klidového energetického výdeje v průměru asi o 1–7 %.

Snižuje riziko vzniku cukrovky typu II

Nejnovější studie ještě ukazují, že lidé, u kterých se prokázala přítomnost hnědé tukové tkáně, mnohem méně trpěli onemocněními, jako je cukrovka druhého typu a abnormální výskyt cholesterolu. Neznamená to, že by hnědý tuk působil jako ochrana před těmito chorobami, ale snižuje riziko onemocnění.

Veškeré studie, které se hnědou tukovou tkání zabývají, jsou velmi čerstvé a rozhodně budou ještě v budoucnu pokračovat. Stále toho o této zázračné tkáni v našem těle nevíme zdaleka dost.

Nejpřínosnější informace, kterou si z posledních výzkumů můžeme odnést, je, že lze tvorbu hnědé tukové tkáně záměrně stimulovat. To, čemu se vědci budou v blízké budoucnosti nejvíc věnovat, bude způsob, jak hnědou tukovou tkáň v našem organismu podpořit uměle. Už se tedy moc těšíme.