Ven naštěstí pořád můžeme, tak té možnosti určitě využívejte. „Pokud jste byli naučení trénovat třikrát v týdnu, je ideální chodit každý den minimálně na hodinovou procházku, případně začít běhat a určitě cvičit doma,“ říká trenérka a výživová poradkyně Nicole Dostálová, se kterou si můžete na našem videoportálu zacvičit lekce různé úrovně pokročilosti. Váháte-li, Nicole doporučuje raději delší procházku než kratší běh.

Haló, tady záda

To, že vašemu tělu bude chybět aktivnější pohyb, je jasné, ale nemá cenu si z toho zbytečně dělat velkou hlavu. Lepší je nenechat se odradit od pohybu, i když se to teď bude zdát těžší. „Největší riziko je, že shodíte svaly, které jste tak dlouho budovali, kondička také trochu opadne, u někoho mohou začít zdravotní problémy, jako jsou bolesti zad, protože přestane například posilovat,“ vyjmenovává trenérka. Pokud se vám bolavá záda ozývají už teď, zkuste lekci s fyzioterapeutem Davidem Henebergem. Každý člověk je jiný, ale platí, že když se rezignuje na pohyb, tak břicho a střed těla to odnášejí jako první. „To ale mluvíme o případě, že se nebudete hýbat VŮBEC. Když aspoň hodinku denně věnujete pohybu – a stačí zmíněná procházka nebo běhání, vaše tělo to zvládne,“ dodává Nicole.

LEKCI NA POSÍLENÍ STŘEDU TĚLA S FYZIOTERAPEUTEM DAVIDEM HENEBERGEM NAJDETE ZDE.

Pravidlo dvojnásobku

Trenérka zdůrazňuje, že ve dnech omezeného pohybu nabývá na důležitosti zdravá strava. Rozhodně nepropadejte pocitu, že „teď je to stejně jedno, pak to všechno doženu“. Zapamatujte si, že tělo se bude dávat do kupy dvojnásobek času, co trvá pauza od sportu. Ovšem když k tomu přibudou kila navíc a tukový polštář kolem pasu, doba vaší rekondice se bude ještě víc natahovat. A taky to bude víc bolet. Tělo i hlavu.

Neztraťte motivaci

Je totiž ještě jeden důvod, proč nepřestat s pohybem a snažit se ho provozovat, byť v provizorních podmínkách. A to je motivace. Sami víte nejlépe, jak dlouho vám trvalo, než jste si v hlavě vytvořili návyk na zdravý životní styl. Během dvou týdnů může toto vaše úsilí dostat zásadní ránu. Slepování střepů rozbité motivace vám pak může trvat další týdny a týdny.

„Občas není od věci si odpočinout, aby tělo bylo ready a plné energie, ale vaše hlava samozřejmě moc dobře ví, kdy jste jenom líní a kdy opravdu relaxujete. Ve druhém případě přicházejí výčitky a to nemá nikdo zapotřebí, protože výčitky nás jenom brzdí. Dělejte to tak, aby vás pohyb bavil, a vaše hlava bude spokojená,“ uzavírá trenérka.