Najděte si motivaci

Nejdříve si najděte správnou motivaci. Může to být cokoli: hubnutí, zlepšení kondice, dobrá nálada, odbourání stresu, chuť být v přírodě nebo klidně i nějaký menší závod. Nenechte se odradit okolím, které vás může od vašeho úsilí zrazovat a vaše výsledky shazovat. Pomůže, když si na běh najdete parťáka. Může to být kamarádka nebo manžel. Ve dvou se to totiž vždycky lépe táhne. Když se vám nebude chtít, parťák vás přesvědčí. Také radost, že jste to dali, bude ve dvou větší.

Správný čas

Začít můžete, kdykoli se vám zlíbí. Někomu vyhovuje, že se na běhání dopředu mentálně připraví a stanoví si konkrétní měsíc, kdy začne. Někdo se rozhoduje spontánně a je schopný začít hned druhý den. Budete-li mít správné oblečení a obutí, můžete klidně začít běhat i v zimě. Pokud nemáte chytré hodinky nebo vhodnou aplikaci, doporučujeme zapsat si do diáře po každém běhu čas strávený pohybem. Samozřejmě si můžete zaznamenávat i kilometry. Je velmi uspokojivé až uklidňující, pokud se před závodem, zvláště když si příliš nevěříte, podíváte, kolik kilometrů jste za půl roku naběhali. Jestliže si uvědomíte, co jste dokázali, vaše důvěra v sebe sama vzroste.

Začněte chůzí

Pokud jste nikdy v životě neběhali a jestliže máte nadváhu, začněte nejdřív s chůzí, ideálně s holemi na nordic walking. Pomocí holí totiž zapojíte více svalových skupin, a navíc šetříte klouby. Váš trénink bude efektivnější a také budete více spalovat. Choďte tempem, které budete v pohodě zvládat, ne však příliš pomalu. Dbejte na to, abyste byli schopní při chůzi plynule mluvit. Časem chůzi postupně zrychlujte. Pravidelně dýchejte až do spodní části břicha, pokud to zvládnete nosem, je to ideální. Ať už máte hole, nebo ne, zapojte do chůze i ruce. Tělo směřujte lehce dopředu, usmívejte se a choďte.

Ego stranou a nespěchat

Jakmile si vaše tělo zvykne na pravidelný pohyb, můžete se konečně rozběhnout. Nejdůležitější zásada je ovšem nikam nespěchat. Neběhejte rychle a neměřte si kilometry. Běhejte pocitově, pomalu a snažte se vnímat přírodu. Pokud se budete honit a snažit se zbytečně zrychlovat tak, že budete sotva popadat dech, dostaví se akorát nepříjemné pocity, které si možná pamatujete ze školních běhů. Vyplavená kyselina mléčná ochromí vaše svaly, vy se budete následující dny cítit jak zmlácený pes a jakoukoli myšlenku na další běh dopředu zavrhnete. Počítejte s tím, že zpočátku pravděpodobně nezvládnete v kuse uběhnout příliš velkou vzdálenost. Nestyďte se proto přejít z běhu do chůze.

Při běhání je nejdůležitější mít postavení těla se správným těžištěm. Tělo by mělo být lehce nakloněné dopředu, ne však v předklonu. Hlava vždy vede pohyb, proto je důležité dívat se před sebe. Ruce svírající pravý úhel se pohybují podél těla dopředu a dozadu. Při běhu je velmi důležitý odraz. Noha, ze které se odrážíte, by měla být vždy za těžištěm těla.

Správná technika

Při běhání je nejdůležitější mít postavení těla se správným těžištěm. Tělo by mělo být lehce nakloněné dopředu, ne však v předklonu. Hlava vždy vede pohyb, proto je důležité dívat se před sebe. Ruce svírají pravý úhel a pohybují se podél těla dopředu a dozadu. Při běhu je velmi důležitý odraz. Noha, ze které se odrážíte, by měla být vždy za těžištěm těla. Otázka je také, zda běhat přes špičku nebo přes patu. Oba tábory mají mnoho příznivců. Obecně lze ale říci, že běh přes špičku není pro každého a také ne do všech terénů. Lépe se přes špičku běhá například do kopců.

Správnou techniku si můžete snadno nacvičit. Známý propagátor běhu Miloš Škorpil doporučuje: Rukama se opřete o zeď, strom nebo sloup. Ustupte půl metru, stůjte vzpřímeně a začněte zakopávat. Pokud byste v této pozici chtěli nakročit před sebe, ukopnete si prst. Totéž děláte při běhu: jste vzpřímení, udržujete mírný náklon (ne předklon!) a zakopáváte.

Důležité je vydržet

Většina výzev je dvacetidenních. To proto, že nám zhruba 20 dní trvá, než si vytvoříme návyk – na cokoli. Pokud si vytvoříte návyk se pravidelně hýbat, je velmi pravděpodobné, že budete v běhání pokračovat dalších šest měsíců. A ti z vás, kteří vydrží půl roku, mají velkou šanci, že budou sportovat celý život. Je možné, že někdy trénink nestihnete, dokonce ani následující den. Pokud to nebude pravidelně, nevadí, ale myslete na to, že tři dny už je moc dlouhá pauza. Mohli byste ztratit to, co jste předtím pracně získali, a váš progres by byl pomalejší.