Doby, kdy si sportovci museli měřit tep s palcem na zápěstí a vystačit si se stopkami, jsou tytam. Nabídka sporttesterů a chytrých sportovních hodinek, za které neutratíte majlant, je stále širší, lákají cool designem a zároveň nabízí stále sofistikovanější funkce. Jako hobby běžkyně si ovšem vystačíte s málem.

Trénink v mobilu

Pokud s během teprve koketujete nebo patříte mezi šetřílky, postačí vám aplikace do chytrého telefonu. Zvládne prakticky vše, co do začátků potřebujete: mapuje, kudy běžíte, jak dlouho i jak rychle, propočítá průměrnou rychlost, vidíte výškový profil, může hlásit každý zdolaný kilometr i vás hecovat. Některé z nich vám dokonce nastaví na každou hodinu pětiminutovku, kterou strávíte v planku, a posílíte tak svoje běžecké tělo. Zpravidla je lze díky Bluetooth propojit i hrudním pásem pro měření tepu. Běžkyně rády běhávají s mobilem, neboť skrz něj zároveň poslouchají své motivační playlisty.

Mezi nejoblíbenější aplikace patří Endomondo (plné zábavných výzev), Sportstracker nebo Runkeeper, stále častěji přichází s podobnými platformami i sportovní značky, můžete si tak stáhnout například aplikaci Nike+ nebo PumaTrac. Populární aplikace Strava je kromě toho plnohodnotnou sociální sítí, kde si můžete fandit, popichovat se i soutěžit se svými přáteli. Nicméně veškeré zmíněné ‚appky‘ lze propojit s vaším Facebookem a pochlubit se tréninkem tam. Jen pozor, abyste nakonec víc času než běháním nestrávila lovením běžeckých selfíček a jejich postováním!

Nevýhody? Musíte s sebou vláčet mobil. Nabitý. A GPS i poslech hudby užírají baterii, takže se vám klidně může stát, že v půlce o trénink jednoduše přijdete. Při svižnějším běhu je i sebemenší krabička spíš na obtíž. Ale samozřejmě – mít s sebou telefon s plnou baterkou je vhodné i z hlediska bezpečnosti.

Hodinky, které ví všechno na světě

Jestli jste se proběhala do situace, kdy chcete ke svému tréninku přistoupit s větší vážností, pořiďte si sportovní hodinky s GPS. Nemusíte si hned kupovat stroj ve stylu Jamese Bonda, stačí ten střední cenové třídy, který zvládne změřit nejen uběhnutou vzdálenost a tempo, ale i úseky (intervaly) nebo čas ideální pro regeneraci.

Sledováním kadence běhu sice můžete zlepšit jeho efektivitu a vyhnout se zraněním, ty nejpokročilejší modely pak dokonce změří i dobu kontaktu se zemí a vertikální oscilaci čili jak moc při běhu skáčete do výšky. Ale to už opravdu mluvíme o funkcích pro fajnšmekry.

Pozor, běžecké hodinky jsou tak chytré, že díky nim s hrůzou zjistíte, že jednomu výběhu odpovídá likvidace poloviny klasického koblížku s marmeládou. A raději ho uložíte hluboko do skříně. Ve skutečnosti přistupujte k údajům o využitých kaloriích, či dokonce procentu spáleného tuku s určitou rezervou. Tradičním doplňkem je hrudní pás pro sledování tepové frekvence, v poslední době se ale čím dál tím častěji uplatňuje její měření přímo ze zápěstí. ‚Tepovka‘ by vás měla zajímat v případě, kdy chcete běháním shodit nějaké to kilo. Pro kýžený efekt pálení tuků je důležité držet se v aerobním pásmu, čímž rovněž budujete základní vytrvalost. Mnohé hodinky vás dokonce samy upozorní, když z daných tepů vyběhnete.

Téměř všichni výrobci sportovních hodinek nabízí možnost propojení s online tréninkovým deníkem. Na webové stránce vám vytvoří kalendář, ve kterém se můžete roky dozadu kochat pohledem na všechny své tréninky, a vytvoří vám takové statistiky, že se svým během můžete začít zabývat se sofistikovaností univerzitního profesora.

Důsledné průzkumnice navíc objeví funkci, která umí suplovat ‚osobního‘ trenéra. Tedy až na pohled na jeho vypracovaná ramena. Každopádně dobře poslouží těm, kdo mají problém se svou běžeckou sebekázní a snadno se nechají skolit lenorou.

O kolik lehčí bude vaše peněženka?

Milovnice sportu si pochvalují, že moderní sportovní hodinky mohou díky svému trendy designu platit také za nepřehlédnutelný doplněk k jejich outfitu, ba dokonce šperk, a nesundávají si je ani na obchodní jednání. Sportovci přece bývají i příkladnými zaměstnanci!

Navíc si vychytávku nepořizujete jen pro běh, většina hodinek (díky GPS) funguje i pro další sportovní aktivity, jako je cyklistika, in-line bruslení nebo lyžování. Pokud chcete, aby si váš nový digitální mazlíček rozuměl i s uplavanými metry v krytém bazénu, zaměřte se při výběru také na tuto funkci. Spárujte ho s chytrým telefonem a rázem máte při ruce – nebo přesněji řečeno na ruce – upozornění na příchozí hovory, e-maily, kalendář, ale i notifikace ze sociálních sítí. Jen zvažte, zda vás to ve volném čase nebude spíše vyrušovat.

Cena takovou roli nehraje. „Dnes je tolik možností, že i levnější sporttestery mohou udělat dobrou službu, pokud od nich nečekáme extra funkce. Základní, které změří tep a čas, se dají sehnat i do 1 500 korun. Pokud vyžadujeme vícero funkcí, například GPS, měření vzdálenosti, rychlosti, tempa, pohybujeme se už ve vyšších cenách. Cenu udává i značka výrobce,“ říká Zuzana Pitrová z blogu sporttester.info, který může pomoci se ve výběru zorientovat.