Tolik značek, typů, technologií a vymožeností! Už hezkých pár let si dokonce lze pořídit boty opatřené rozličnými čipy nebo obutí s připojením na bluetooth. Běhání je zábava, aby ale byla co největší, sluší se brát výběr bot zodpovědně. Obzvláště pokud jsou to vaše první. Leccos ozřejmí náš průvodce obuvnickou džunglí, který jsme si pro vás připravili.

1. ZOHLEDNĚTE TERÉN

Nejdříve zvažte, kde a jak hodláte běhat. Do přírody se více hodí takzvané krosovky, které díky drsnějšímu vzorku a tužší mezipodešvi poskytují lepší záběr i jistotu. Na asfalt padnou boty silniční, ideálně s přiměřenou mírou tlumení a podporou odvalení chodidla. Na závod pro změnu něco malinko lehčího.

Pozor na módní trendy jako minimalistické, až bosé běhání. Za několik tisícikorun jsou dnes k sehnání dokonce i zespodu ‚vyasfaltované‘ ponožky. Stejně tak řada firem začala nabízet naopak maximalistické, přetlumené obutí s pěnami ne únavnými jako míček hopík. Šlágrem se stávají modely opatřené různě zakřivenou výztuhou z uhlíkových sloučenin. Sice to není nesmysl, ale nehodí se vždy a pro každého, přinejmenším tedy ne pro začátečnice.

2. NEVÍTE SI RADY? ZKUSTE ZLATÝ STŘED

Pokud si nevíte rady a s během jste v podstatě ještě ani nezačaly, zkuste takzvané univerzálky. Jedná se o tréninkové boty s dobrým poměrem tlumení a jistoty. To znamená, že se v nich pohodlně uvelebíte, aniž by se vám při došlapu či odrazu viklaly kotníky. V takových botách hravě přeběhnete silnici, parkové cesty i nepříliš rozbitou polňačku.

3. VYBERTE SI SPRÁVNÝ DRUH BĚŽECKÝCH BOT

Technické boty

Jde o nejčastější produkty od konvenčních, nejznámějších výrobců, pomáhají nohám různými podpůrnými prvky (gely, moderní pěny, plastické vlnovky, výztuhy, zakřivení). Žánrově se dělí na další podskupiny:

Neutrální

Nejpoužívanější model počítá s osově rovným postavením kotníku, kolena a kyčle (noha se nikam nevtáčí).

Stabilní

Oproti neutrálním botám mívají zevnitř zpevněnou patní část pro podporu jistoty došlapu.

Pronační

Mají napomoci proti ‚hroucení‘ kotníků a kolen dovnitř pomocí výztuhy na vnitřní straně podešve.

Supinační

Dnes již zřídka vídané modely se snaží vyrovnat vytáčení kotníků a kolen směrem ven (nohy do O). Místo nich se používají boty s ohebnou přední částí.

Poznámka: Zřetelnou nevýhodou stabilních a pronačních bot je právě jejich podpora – z vnitřní strany vytvrzená podešev. Spousta běžců má každou nohu vytočenou jinam, takže zatímco jedné ‚pomáhá‘, druhou může lámat v kotníku. Dost často také tyto výztuhy zespodu tlačí, ztěžují odvalení chodidla. Pro skutečné pronátory, zejména pak těžší běžce, je rozumnější nechat si vytvarovat vlastní ortopedickou vložku na míru a strkat ji do neutrální boty.

Přirozené boty

Většinou se jedná o jednoduché, žánrově nižší, průměrně až méně tlumivé boty s dobrou odezvou (víte, co se děje pod vámi), které respektují anatomicky přirozený pohyb chodidla, nohy i těla. Dobře se v nich cítí především pravidelní běžci s aktivní technikou, ale hodí se i pro ty, kteří se to chtějí naučit.

Minimalistické, bosoboty

Lehoučké, nízké boty s dropem neboli zdvihem podrážky od paty ke špičce nula až jeden, dva milimetry. Tlumicí pěna bývá přítomna v zanedbatelném množství, případně zcela chybí. Často se jedná víceméně o ‚futrál‘ na nohy obstarávající pouze základní ochranu plosek proti poškození. To je sice vlastně prvotní úloha bot, z běžeckého pohledu se ovšem nehodí pro každého, tím méně pro úplné začátečníky. Jako rozumný doplněk nicméně umí být minimusky užitečné.

Maximalistické

Opak minimalistických bot, extrémně tlumivá podrážka kolikrát dosahuje až třícentimetrové výšky. Počítá s tím, že jejich majitel si s běháním ví dokonale rady. Přepružené boty se hodí pro ty, kteří se z nich umí odrazit, tedy opět nic pro začátečníky.

4. VÝBĚR PODLE POUŽITÍ

Silniční boty

Nejpoužívanější boty. Mívají hladkou podrážku, měkčí mezipodešev, umožňují hladké odvalení chodidla.

Krosovky

Poznají se podle hrubšího vzorku podrážky, stabilnější stavby, ty bytelnější jsou opatřené bočními ochrannými výztuhami. Některé tolik nepromokají.

Tréninkové, univerzální

Nejoblíbenější typ. Poskytují nohám dobrou ochranu, vydrží toho spoustu. Hodí se na zpevněné cesty i do lehčího terénu. Bývají mírně robustnější, někdy i těžší, podrážka vydrží. Začátečníci v nich v pohodě odběhají i první závody.

Tempové, závodní

Většinou odlehčené, méně tlumené, s důrazem na dynamiku, odraz. Příliš se nehodí pro nováčky, zpravidla neodpouštějí chyby v běžecké technice.

OCR, swimrunové boty

Ani tady se na začátečníky nemyslelo. Boty pro orientační běh, překážkové závody a novodobý hit v podobě běžecko- -plavecké kombinace mají v první řadě neklouzat v těžkém terénu a umožnit co nejsnazší odtok vody.